150 кандидатстваха още в първите два дни от старта на кампанията

При засилен интерес започна кампанията по кандидатстване в пловдивския филиал на Техническия университет. Само за първите два дни подадените документи са над 150. От висшето учебно заведение си обясняват наплива на кандидат-студенти със заявките на бизнеса за добре подготвени инженерни кадри, които да работят в мащабните производства на големите фирми около Пловдив.

Първи документите си внесоха Сюлейман и Селих от Пазарджик. Момчетата завършили тази година Професионалната гимназия по механоелектротехника в родния си град и решили да продължат образованието си в Пловдив, като най-голямото им желание е да учат в специалност „Компютърни системи и технологии“.

Освен в сферата на компютрите, в Техническия в Пловдив се обучават студенти в още 12 бакалавърски инженерни специалности в областта на електрониката или електротехниката, машиностроенето, транспортната или авиационната техника, автоматиката, дизайна и печатните комуникации. Учебното заведение предлага и обучение на мениджъри в индустрията, както и специалност по индустриално инженерство, която е изцяло на английски и за кандидатстване се изисква матура, изпит или сертификат за владеене на езика .

За всички останали специалности може да се кандидатства  с оценката от изпит по математика /предварителен или редовен/ или с оценката  от матура – по български, по математика, по информатика, информационни технологии или по физика.

339 са общо кандидатите , явили се на приемните изпити, които тази година университетът проведе в Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Смолян, Велико Търново и Хасково. Отличните оценки са 30, пълните шестици са само 2. Слабите оценки са 27.

Приемането на документи ще продължи до 3 юли в централната сграда на филиала, включително и в почивните дни. Резултатите от първото класиране ще са ясни на 4. юли, а от второто ще бъдат обявени на 12. юли.