Дългоочакваният ремонт на Хуманитарната гимназия започна със символична първа копка днес. Първият етап трябва да приключи до началото на новата учебна година, няма да се прекъсват учебните занятия и учениците няма да бъдат премествани в други училища. Символичната за Пловдив и България сграда, където се помещава и ОУ “Княз Александър I”,  ще претърпи мащабна реставрация, каквато не е правена от построяването на сградата.

За ремонта са осигурени 3,5 млн. лева. От тях 2,7 млн. лева идват по подписан договор с район „Централен“ и Министерството на културата, а 800 000 лева са от Министерството на образованието и науката. Необходими са още около 7 милиона лева за двата етапа от ремонта.

“Всички общински ръководства сме задължени на това училище, длъжни сме да съхраняваме историята. В този мандат успяхме да започнем реставрацията на Хуманитарната гимназия. Нашите деца заслужават не само нови технологии, но и добри условия, в които да учат“, каза кметът Здравко Димитров.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов уточни , че в момента няма предложение за финансиране на ремонтните дейности от страна на общинските съветници. Той смята, че ако ОбС гласува сума, то тя трябва да е в рамките на 3 млн. лева, която да гарантира на 100% реализацията на първия етап от ремонта За 2024 година, когато ще започнат вътрешните ремонтни дейности, ще се търси целево финансиране от страна на държавата. Цялата сума за двата етапа на реконструкцията е общо 11 млн. лева.

“Това е едно от сакралните места на Пловдив. Бях щастлив и горд, че този ремонт ще се случи, когато ми съобщиха за него. Когато човек си представи, че тук е учил Любен Каравелов, че тук Васил Левски вече е мислил за своята организация. Това е люлката на строителите на съвременна България. Това училище е изключителна гордост за всички ни. Министерството на културата помогна за този ремонт. Това е отдаване на почит към, тези които да започнали оттук и за тези, които днес учат тук. Това е много сложен ремонт, защото ще възстановим сградата в първоначалния вид. За всички дейности ще следи екип на НИНКН“, каза министърът на културата Кръстю Кръстев.