Учениците произнесоха клетвата, завещана от барон Пиер дьо Кубертен, и обещаха да спазват принципите на честната игра

Олимпийският огън бе запален днес в Спортното училище по повод 23 юни – международния ден на олимпизма. Да съпреживеят емоцията с младите спортни надежди в двора на училището дойдоха бронзовата олимпийска медалистка – волейболистката Анка Узунова, носителката на сребро от Москва баскетболистка Ангелина Михайлова, Магдалена Георгиева – бронзова медалистка от Москва – олимпийска регата, изключителната художествена гимнастика Диана Попова, участник на олимпиадите в Барселона и Атланта , Лидия Ненчева  –стрелба с пистолет, волейболистът Димитър Божилов, плувецът Стефан Георгиев, Тина Димитрова – баскетбол. Специален поздрав изпрати и олимпийският шампион по вдигане на тежести от Москва Асен Златев.

Възпитаниците на СУ „Васил Левски“ произнесоха клетвата, завещана от барон Пиер дьо Кубертен – бащата на съвременните олимпийски игри, която изричат всички участници на олимпиади. Следвайки директора Ружка Генова, те повториха обещанието, че ще тренират, ще се учат и ще се състезават, уважавайки и спазвайки принципите на честната игра – без допинг и без наркотици, в истински дух на спортсменство, за славата на спорта и честта на нашите отбори.

„За да помним, трябва да знаем. Девизът на олимпийските игри носи ценностите и идеалите за съвършенство, мир и честна игра. Ние добавяме и принципите на националната кампания „Мисия Родина“, нека бъдем по-добри заедно“, обърна се към присъстващите директорът Ружка Генова и запали олимпийския факел. Обещавайки да го пази чист и неопетнен, след нея го пое Виктор Костадинов – европейски шампион по вдигане на тежести.

Шествието тръгна от английския двор на училището, премина покрай залите за волейбол и лека атлетика и стигна до Младежкия център. Учениците и спортисти си предаваха огъня и си направиха обща снимка до табелата на олимпийската алея.

История

На 23 юни 1894 г. в Сорбоната в Париж барон Пиер дьо Кубертен става инициатор за възобновяване на олимпийските игри. Той е президент на МОК в продължение на 29 години. Автор е на олимпийските символи и олимпийската харта. Модерните олимпийски игри се подновяват през 1896 г. в Атина. България е една от 14-те държави, участвали в тях.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.