Учениците поставиха въпроса за алтернативните методи за намаляване на замърсяването от пластмаса на онлайн срещата на “Eвроскола”

Зам.-председателят на Европейския парламент Райнер Виланд отправи специален поздрав и похвала към учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника, които взеха участие на първата за годината онлайн среща на „Евроскола“. Програмата има за цел да насърчава най-младите да опознаят Европейския парламент, да се „включат“ чрез симулирани заседания в работата му и дори да „гласуват“ неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват един ден в ЕП в Страсбург, където участват в симулация на неговата работа, разискват и разиграват гласуване по въпроси от интерес за ЕС в рамките на „Младежкия европейски парламент“.

Пандемията наложи пърата среща да се проведе виртуално. Младшите посланици Калоян Атанасов, Иван Аянски, Иван Петровски, Димитър Мешев, Ангелина Топалова, Станислава Тодорова, Деян Лафчиев, Алекс Иванов, Тодор Даракев, Борислав Асенов, Алесандро Траверсари, Анастас Чешмеджиев и Тайлян Митев и старшите посланици на пловдивската гимназия демонстрираха отлична подготовка и креативни идеи.

Председателят на ЕП Давид-Мария Сасоли приветства училищата участници, след което последва отворена дискусия с Райнер Виланд. Представлявани от 12-класника Димитър Мешев, младшите посланици на ПГЕЕ поставиха въпроса за екологията и алтернативните методи за намаляване на замърсяването от пластмаса. Те посочиха, учени от университета в Бъркли – Калифорния, са открили ензим и бактерия, които разграждат PET пластмаси пъти по-ефективно от конвенционалните методи на раздробяване и претопяване. „След встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън и подготвения от Европейската комисия Трансатлантически пакт, предвижда ли се сътрудничество в тази посока на научни изследвания и разработки и ако да, какви механизми за подкрепа са разработени?“, попитаха пловдивските гимназисти.

Виланд най-напред изрази задоволството си, че училището е единствен представител на професионалното образование в този формат, след което поздрави учениците за актуалния въпрос и даде обстоен отговор.

Срещата продължи с иновативен уъркшоп, в който младежите обменяха и дискутираха идеи за Европейската зелена сделка като част от бъдещето на европейското семейство.