Хулия Стоянова прави преговор по математика с иновативния 3 д клас.

В работната среща ще участват 50 школски шефове на училища от Пловдивска област

Работна среща с директори на училища с ученици в риск от отпадане ще проведе на 21 януари в Пловдив зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Заседанието ще се проведе в Областната управа и в него ще вземат участие 50 школски шефове от региона. От Пловдив в дебата за мерките за обхват и задържане ще се включат директорите на училищата с преобладаващ брой ученици от малцинствата.

Над 2/3 от учениците роми в България отпадат преждевременно, показва мониторингът на образованието на Европейската комисия за 2018 година. Докладът на ЕК все пак регистрира за първи път от 2001 година насам намаляване на процента на ранно отпадащите на възраст между 16 и 24 години. През 2017 година той е 12.7%, което е с 1.1 на сто по-малко спрямо 2016 година. Преждевременно напускане на училище се наблюдава в селските райони – 27.9 и, сред ромите – 67%, показва изследването, базирано на проучване от 2016 година. Изводът е, че приобщаването на ромите в образованието продължава да бъде сериозно предизвикателство за страната ни.

„Всяко едно дете трябва да бъде подкрепено, особено когато е констатиран конкретен проблем.  Правим контрол всяка седмица, получавам доклади от отделните области. Почти навсякъде има училища, в които посещаемостта е под 50%”, коментира днес министърът на образованието Красимир Вълчев, който е категоричен, че системата трябва да се бори за всяко дете.

В средата на миналата година правителството одобри създаването на постоянно действащ Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, които са извън нея и за които има риск от отпадане или пък напуснали преждевременно са я напуснали. Пилотно системата тръгна най-напред в Пловдив. Затова на работната среща ще вземе участие и областният управител Здравко Димитров.

1 КОМЕНТАР

  1. Нека заместник министъра попита спуснатите от партията им чрез опорочаване на конкурсите за директори като асеновградската директорка на ромското училище как се справят с връщането на децата в училище. Дали въобще въпросната директорка работи в тази насока или се мъчи по всякакъв начин да изчисти училището от тях. Има ли въобще компетентностите и познанията да се справи с такъв сериозен проблем или криейки се зад гърба на партията, благодарение на която е заела поста и най-вече благодарение на безрезервната подкрепа на Началника на РУО ще продължи да нанася такива необратими поражения във въпросното училище, че нищо и никой няма да е в състояние да ги оправи. Колко ученици е върнала в училище и колко е успяла да прогони и никога вече няма да ги върне?

Коментарите са затворени.