Диктовката ще бъде на аудиофайл, въпреки недоволството на начални учители, категорични са от МОН

Колегията трябва да е спокойна. Когато в продължение на 4 години си полагал методичен труд, постоянство, това няма как да не бъде оценено. Това каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова по повод напрежението сред родители и начални учители относно новите моменти при националното външно оценяване в 4 клас – аудиодиктовката и бланката с отговорите. Намерението на МОН е писмените работи да не се проверяват от преподавателите в същото училище, а от национална комисия, при това електронно.

„НВО е важно не толкова на ниво политики на министерството, то дава възможност за анализ на ниво училище. Най-вече за отчитане на индивидуалния напредък на самите ученици. Смисълът е да се проведе от учители, които не преподават на децата”, коментира пред „Уча в Пловдив” зам.-министърът. Тя увери, че ще бъде създадена такава организация, че учениците в цялата страна да са при равни условия. Затова всички притеснения за това как ще се проведе диктовката, трябвало да отпаднат. Текстът щял да бъде записан по всички правила и с ясна дикция.

„Нашата задача е да имаме обективни резултати. Външното оценяване в 4 клас няма тази селективна функция, като изключим приема в математическите гимназии. То е диагностика. Не мисля, че децата са притеснени, защото на тази възраст те искат да се изявят. Възрастните са тези, които им предават притеснението”, каза още Михайлова. По думите й, у децата трябвало да бъдат възпитани умения за концентрация и самообладание, които да им помагат за предстоящите в бъдеще изпитни тестове.