Децата стават и се обръщат на изток, събират ръце в молитвен жест и "Отче наш" се лее като песен

Основно ще се завършва в 7 клас, реши парламентарната комисия по образование, неспециализираните училища сами ще определят учебните си планове

Децата стават и се обръщат на изток, събират ръце в молитвен жест и "Отче наш" се лее като песен
Децата стават и се обръщат на изток, събират ръце в молитвен жест и “Отче наш” се лее като песен

 

“Изучаването на религия е възможно и в момента се осъществява в рамките на задължително избираемата подготовка. Дали това ще бъде променено в бъдещия учебен план, зависи от предстоящото обсъждане на второ четене на проектозакона”. Това заяви днес в Пловдив зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева по повод писмото на Светия синод до премиера Бойко Борисов за възстановяване на религиозното образование в българското училище. Архиереите настояват за утвърждаване статута на учебния предмет „Религия”, наравно с общообразователните учебни предмети, с мотива, че това е най-силният фактор за нравственото възпитание на децата.

“За мен е важно за всички ученици да бъдат създадени равни условия не само за провеждане на общообразователната подготовка, но и за развитие на техния потенциал, но крайната дума ще имат депутатите”, заяви Кастрева и добави, че ще радва ако до края на сегашната сесия законът мине и на второ четене в пленарна зала, за да може след това МОН  да приеме държавните образователни стандарти.

Основно образование ще се завършва в 7 клас, реши парламентарната комисия по образование. Според вида на подготовка училищата се разделят на неспециализирани и специализирани (спортни, училища по изкуства, по култура и духовни). Неспециализираните ще бъдат обявени за иновативни и сами могат да определят учебните предмети и да разработват учебни планове и програми. По предложение на просветния министър Тодор Танев и с решение на МС неспециализираните могат да бъдат обявени за училища с национално значение.