Зам.-министърът на образованието присъства на старта на строителството на Международния научен център.

В Центъра по растителна системна биология и биотехнология ще работи международен екип учени, ангажирани с осъществяването на проекта „ПлантаСИСТ“

Зам.-министърът на образованието присъства на старта на строителството на Международния научен център.

„Инвестициите в науката никога не са били достатъчни, така че нашите учени да не работят под стрес и техните иновации да достигат до бизнеса. Плодовете от вложенията в наука идват доста по-късно, те не зависят от един управленски мандат, затова трябва да търсим по-дългосрочно партньорство между държавата, научните среди и местната власт“.

Това каза заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, която присъства на представянето на проекта за изграждане на Център по растителна системна биология и биотехнология. На официална церемония в пловдивския район „Тракия“ бе направена първа копка на строителството на Международен научен център. В него ще работи екип учени, ангажирани с осъществяването на проекта „ПлантаСИСТ“- за фундаментални изследвания по биология, биотехнологии и растителна защита.

Кметът Здравко Димитров, зам.-министър Карина Ангелиева, ръководителят на Център по растителна системна биология и биотехнология доц. Цанко Гечев и зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов направиха първа копка.

Проектът се реализира в рамките на 7 години и е на стойност 15 милиона евро, които са осигурени от европейската програма „Хоризонт 2020“. Отделно от това държавата инвестира през оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ в строителството на новите сгради и оборудване.

Сградата ще е енергийно ефективна със соларни панели и трябва да е готова до 18 месеца. Предвидено е изграждането на лабораторен комплекс, офиси и аудитории, както и високотехнологични оранжерии. Проектанти са архитектите Илко Николов и Стоян Тодоров. Припомняме, че теренът от 23 500 кв.м. бе предоставен от общината, след гласуване в Общинския съвет.

Международният център по растителна системна биология и биотехнология се ръководи от  доц. Цанко Гечев и доц. Милен Георгиев. От българска страна, освен Институтът по микробиология към БАН, участват още Институтът по зеленчукови култури „Марица“ и Институтът по молекулярна биология и биотехнология. В трите години от старта на работа, екипът е направил над 70 научни публикации. Работи се и по договори с фирми за приложни разработки.

Партньори от германска страна са университетът в Потсдам и институтът „Макс Планк“ по молекулярна растителна физиология. Очаква се в кампуса да работят 70 учени от цял свят.

Проектът е подкрепен от всички университети в Пловдив. В Центъра ще функционират 10 изследователски отдела, които ще развиват дейности в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката. Освен дейностите по подобрение и развитие на различни растителни зеленчукови сортове, учените ще разработват и патенти.