Съветниците единодушно одобриха участието на общината в изграждането и реконструкцията на 7 обекта – детски градини, ясли и две училища, по програмата на МОН и общинско съфинансиране

 

„Не може повече да търпим ситуацията, в която две училища делят една сграда. Надявам се на подкрепа и от БСП, за постигане на консенсус за решаване на проблема на Математическата гимназия и ОУ “Драган Манчов”. Трябва да намерим най-добрия терен, двете училища имат различни очаквания и различни изисквания. Но теренът е скъпа инвестиция. От МГ са готови да останат в сегашната сграда, докато “Драган Манчов” имат колебания за пребазиране“. Това заяви зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов в отговор на въпрос на общинския съветник и директор на ЕГ „Пловдив“ Николай Радев какво се случва със заложените в бюджета за тази година 300 000 лева за проектирането на нова сграда на МГ. Дебатът се състоя в рамките на последното за година заседание на местния парламент.

Общинските съветници единодушно одобриха участието на общината в изграждането и реконструкцията 7 обекта – детски градини, ясли и две училища, по програмата на МОН и общинско съфинансиране.

Зам.-кметът Стефан Стоянов поясни, че общинската администрация е подготвила за по-малко от един месец 11 от допустими 12 проекта.

“Имахме възможност да кандидатстваме за 3 детски градини, 3 детски ясли и 2 училища, нямахме време да подготвим документацията за третото – “Драган Манчов”. От 11 подадени проекта, одобрени са 7“, отбеляза Стоянов.

Той заяви, че е необходимо да се намери терен – или за Математическата гимназия, или за ОУ “Драган Манчов”. Решението на този етап не е взето окончателно, тъй като сред педагогическите екипи все още има колебания и предстоят разговори, посочи Стефан Стоянов.

В следващите две години предстои изграждането на две нови детски градини в районите “Южен” и “Тракия”,  пристройка към детска ясла “Веселушка” в район “Източен” и преустройства в детски градини “Буратино” и “Чучулига” в район “Централен”. Включено е също изграждането на нова сграда на ОУ “Княз Александър I” в район “Централен” и реконструкция на СУ “Константин Величков” в район “Южен”.

Финансирането от държавата е близо 15 милиона лева, съфинансирането от общината е 3 милиона 291 хиляди лева.