Ако нямаме съдействието на съдебната система, не можем да осигурим качествена практика, твърди доц. Теодора Филипова по повод становището на Асоциацията на прокурорите задочната форма при правото да отпадне

url

Задочниците често са по-мотивирани от редовните студенти и идват по-подготвени за професията, която са избрали. В доста случаи това са хора с по едно или две висши образования, така че готвените промени трябва да бъдат добре премислени. Това коментира пред „Уча в Пловдив” зам.-деканът на Юридическия факултет на Пловдивския университет доц. Теодора Филипова по повод предстоящата промяна на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността право и професионална квалификация “юрист”.

От Асоциацията на прокурорите предлагат да се премахне задочната форма на обучение в юридическите факултети, да има единен държавен изпит за всички студенти, завършващи “Право”, и по-сериозен подход към свободноизбираемите дисциплини. Становището на съсловната организация, чийто е заместник на УС е пловдивският районен прокурор Гергана Мутафова, е изпратено на министерството на правосъдието. Според асоциацията избираемите и факултативните дисциплини трябва да са известни предварително на кандидат-студентите с описание на предимствата на конкретния предмет, неговата практическа полезност и възможността за надграждане на знанията. Според членовете на организацията в условията на икономическа стагнация задочната форма дава възможност и на лица с ограничени доходи да учат, работейки, но най-важното било качеството на образованието. Спорно било 1340 места в държавна поръчка доколко са нужни за юридическата професия, съдебната система и публичния сектор.

Предложенията на асоциацията са подкрепени и от главния прокурор Сотир Цацаров. Според него “няма причини качеството на юридическото образование да се поставя по-ниско от това, необходимо за придобиване на правоспособност за професиите медицина и архитектура”.

„Съгласна съм, че студентите юристи се нуждаят от повече практика. Работата в реална среда обаче куца не само на задочниците, а и на редовните студенти. Стажовете, които и в момента имаме по наредба, често пъти минават формално, поради заетост на колегите. Ако нямаме съдействието на съдебната система, не можем да осигурим качествена практика”, добави още зам.-деканът доц. Филипова. Факултетът е против тоталното отпадане на задочната форма. Тази година от общо 150 новоприети студенти, задочно ще се обучават едва 30.