Детското заведение отбеляза Деня на европейските автори, малчуганите дефилираха с костюми на любими герои

Историите за костенурчето Франклин оживяха в двора на детска градина „Буратино“, където зам.-кметът на район „Централен“ Фиданка Кацарева влезе в ролите на героите от забавната поредица и чете на малчуганите от първа и втора група. Инициативата е по повод Деня на европейските автори, който се отбелязва на 27 март.

Литературното четене бе организирано съвместно с издателство „Жанет 45“, а гости бяха Гергана Георгиева и нейният верен помощник Грузулак – най-милото и обичано чудовище в  приказната дъбрава.

Децата се запознаха с някои от заглавията,  включени в номинациите за национална награда „Бисерче вълшебно”, чието жури са единствено малките читатели. Активно се включиха и в забавна игра с героите от книгата на Мария Донева „Азбука с животни професионалисти”. Показаха, че добре познават буквите, а Йоан от 4 груха „Бонбон” изненада своите приятели, като сам прочете  забавни стихове за някои от животните. Децата имаха за задача да открият буквите, с които започват тези животни, и да ги подредят, за да получат името на своя роден град – Пловдив.  От издателството бяха помислили и за децата от Украйна. Няколко от представените книжки,  бяха специални издания на украински език.

Малчуганите дефилираха и с костюми на любими герои.

За да насърчава любовта към четенето, екипът на детското заведение е поставил две нови къщички за книги в двора, обособен е и читателски кът.

„До тях и до къщичките за четене децата от всички групи имат неограничен достъп, като се надяваме  това да повиши още повече интереса им към книгите и четенето“, каза директорът  Кристина Йончева, която връчи на „Жанет 45” книга с  мъдрости от творби за най-малките и илюстрации на децата от 2, 3 и 4 група към книгата „Златното ключе или приключенията на Буратино”.

Към инициативите се присъединиха и родители, които четоха поучителни истории.

Предстои децата от трета група да посетят читалище „Христо Г. Данов“, а бъдещите първолаци – Детския отдел на НБ „Иван Вазов“, където ще се срещнат с поетесата Катерина Кайтазова, а след това ще представят драматизация по любими приказки.