Детското заведение отбеляза Деня на европейските автори, малчуганите дефилираха с костюми на любими герои

Историите за костенурчето Франклин оживяха в двора на детска градина „Буратино“, където зам.-кметът на район „Централен“ Фиданка Кацарева влезе в ролите на героите от забавната поредица и чете на малчуганите от първа и втора група. Инициативата е по повод Деня на европейските автори, който се отбелязва на 27 март.

Литературното четене бе организирано съвместно с издателство „Жанет 45“, а гости бяха Гергана Георгиева и нейният верен помощник Грузулак – най-милото и обичано чудовище в  приказната дъбрава.

Децата се запознаха с някои от заглавията,  включени в номинациите за национална награда „Бисерче вълшебно”, чието жури са единствено малките читатели. Активно се включиха и в забавна игра с героите от книгата на Мария Донева „Азбука с животни професионалисти”. Показаха, че добре познават буквите, а Йоан от 4 груха „Бонбон” изненада своите приятели, като сам прочете  забавни стихове за някои от животните. Децата имаха за задача да открият буквите, с които започват тези животни, и да ги подредят, за да получат името на своя роден град – Пловдив.  От издателството бяха помислили и за децата от Украйна. Няколко от представените книжки,  бяха специални издания на украински език.

Малчуганите дефилираха и с костюми на любими герои.

За да насърчава любовта към четенето, екипът на детското заведение е поставил две нови къщички за книги в двора, обособен е и читателски кът.

„До тях и до къщичките за четене децата от всички групи имат неограничен достъп, като се надяваме  това да повиши още повече интереса им към книгите и четенето“, каза директорът  Кристина Йончева, която връчи на „Жанет 45” книга с  мъдрости от творби за най-малките и илюстрации на децата от 2, 3 и 4 група към книгата „Златното ключе или приключенията на Буратино”.

Към инициативите се присъединиха и родители, които четоха поучителни истории.

Предстои децата от трета група да посетят читалище „Христо Г. Данов“, а бъдещите първолаци – Детския отдел на НБ „Иван Вазов“, където ще се срещнат с поетесата Катерина Кайтазова, а след това ще представят драматизация по любими приказки.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.