Благотворителният базар на ОУ „Св.св.Кирил и Методий” събра 1408 лева в подкрепа на малкия Мартин Димитров

Зали за изследване и проучване, за дигитално творчество, за рисуване и моделиране оформят новооткрития STEM център на ОУ „Св.св.Кирил и Методий” в Чешнегирово. Той е реализиран със средства по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”, като отпуснатата от МОН сума е 50 000 лева. За довършителни дейности са осигурени още 5570 лева от делегирания бюджет.

Учениците от 3 до 7 клас ще имат възможност да се обучават в нова и вдъхновяваща среда, различна от традиционната класна стая. STEM центърът е организиран в две помещения, разположени в края на единия от коридорите на втория етаж на училището.

„Атмосферата предразполага към комуникация, работа в екип, развиване на творчески умения и креативност. Целта е средата да превърне ученика в активен участник в образователния процес. Пространствата и технологиите са съобразени с основните дейности на съответната зала. Надяваме се да превърнем центъра в място за общуване, социализация, като крайната цел е да повишим качеството на обучение и постиженията на децата“, коментира директорът Кера Йорданова.

Мултифункционалните пространства са обзаведени с мебели от естествени материали – лесно преносими и мобилни, с пуфове и мека мебел, където режимите на работа се сменят. Децата ще разполагат с 8 лаптопа, 3D принтер, интерактивен дисплей, мултимедия, с микроскоп и комплекти за опити по природни науки.

Училището предстои да закупи и роботи за програмиране.

В навечерието на Рождество ученици, учители и родители от ОУ „Св.св.Кирил и Методий” се обединиха за реализацията на благотворителен коледен базар „Надежда за Мартин”. На щандовете бяха подредени ръчно изработените сувенири и материали от дарители от селото и цялата област. Средствата, събрани от базара, са в размер на 831.30 лева, а от благотворителната кутия – 577,62 лева. Общата кума от 1408,72 лева ще бъде внесена в дарителската сметка на малкия Мартин Станев.