Само в Автото падат 3 паралелки, една от които дуална. Няма интерес и към новата специалност за хомеопатични и фитопродукти

20160225-APYAHDCANFX-1456398808

Общо 23 паралелки с прием след 7. клас ще бъдат закрити след трето класиране, обявиха от Регионалното управление на образованието. Училищата имаха шанс до днес да реализират приема и да съберат деца за специалностите с по-малко кандидати, но тези, които нямат минимума от 18, бяха отрязани. Някои училищни директори представили абсолютно празни протоколи без нито един записан, а в други има по двама-трима. В крайна сметка на финала на приемната кампания падат 21 паралелки в Пловдив и 2 в областта.  До ново закриване може да се стигне след 4 септември. Това е крайната дата, в която директорите трябва да приключат окончателно с приема. По указания на РУО всички поправителни изпити трябва да бъдат изтеглени през август, за да може учениците, които ги вземат успешно, да могат да получат диплом за основно и продължат образованието си в някои от паралелките със свободни позиции.

„Правим компромис с паралелки, на които не достигат по 1-2 деца, но са във важни направления, за които има нужда от кадри на пазара на труда”, каза председателят на комисията за прием Рангел Райчев. Този подход е приложен и спрямо дуалните паралелки. Въпреки силно рекламираните дуални паралелки, които пловдивски професионални гимназии разкриват по швейцарския проект „ДОМИНО”, кандидати липсват за автотранспортна техника в Професионалната гимназия по автотранспорт, където не се е записал никой. Независимо, че учениците ще получават стипендии и възнаграждения, докато се обучават и че имат гарантирани работни места при завършването, желаещи няма. В същата гимназия падат още две паралелки – за автомонтьори и автотранспортна техника.

Запазват се дуалните „Мебелно производство” в Професионалната гимназия по дървообработване и „Машини и системи с ЦПУ” в Професионалната гимназия по механотехника. Дуалната по новата професия „Приложно програмиране” в Механото е почти пълна.

Изобилието от предлагане на предприемачество  доведе до закриване на тези паралелки в „Д. Матевски” и „Св. Седмочисленици”. Няма да бъдат реализирана паралелката по икономическо развитие в “С. Врачански”, хуманитарната в „Константин-Кирил Философ”, природо-математическата в „П. Яворов”. Не са събрали достатъчно желаещи сред положилите успешно прием по физическо и двете спортни паралелки  – в СУ „Константин Величков” и в СУ „Братя Миладинови”. Музикалната паралелка в СУ „Кирил и Методий” също пада заедно с тази по икономическо развитие. Пада и паралелката по софтуерни науки в СУ “Хр.Г.Данов”.

Няма надежда да се попълни „Промишлена електроника” в Механото, “Технология на машиностроенето” в Професионалната гимназия по машиностроене и предложената тази година нова професия от Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии за специалисти за производство на хомеопатични продукти.

Закриват се и двете половинки в преобразуваното СУ „Хр. Ботев” в Калофер. След закриването на местната гимназия по облекло, основното училище бе преструктурирано, но кандидати няма и след разговор с кмета на града паралелката, съставена от две специалности, пада.

Всички 62 деца, които са били приети в закритите паралелки, са пренасочени. Рангел Райчев уточни, че са водени разговори с директорите и родителите, за да бъдат подбрани такива паралелки, които са сходни с първоначалните желания на учениците и които по местоживеене. По последни данни на РУО не повече от 400 са необхванатите в областта след трето класиране. Това са тийнейджъри, които миналата година са били седмокласници, но са останали на поправителен или пък не искат да учат повече.  В Пловдив тези деца са по-малко от 100 и са изцяло от малцинствата. Оттук нататък предстои обхождане по домовете и агитиране от спецекипите, които предстои да бъдат създадени до 18 август с цел да върнат всички ученици в клас наесен.