Свободните места в гимназиите от областта са 500, директорите ще трябва да ги попълнят най-късно до 10 септември

Само една паралелка ще бъде закрита след трето класиране за прием в гимназиите от областта, обявиха от Регионалното управление на образованието. Това е специалност „Текстообработка” в СУ „Никола Вапцаров”, към която липсва интерес. Останалите паралелки с единични запълнени места получават шанс да реализират прием до 10 септември.

Дейностите по провеждане на втора поправителна сесия за учебната 2019/2020 г. за седмокласниците със слаби годишни оценки и по издаване на свидетелство за основно образование на положилите ги успешно следва да приключат до 1 септември, уточняват от РУО. Целта е да се гарантира правото на всеки ученик да участва в приема, който приклюва на 10 септември.

Свободните места на този етап са 500. От тях десетки са в дуални паралелки.  18 не достигат да се попълни дуалната “Моден дизайн” в “Ана Май”, други 10 са вакантните бройки за дневна форма в същата специалност. 23 са свободните места в дуалната “Автотранспортна техника” в ПГ по транспорт, 12 – в дневна форма на специалността. 17 са незаетите места в “Производство на тапицирани изделия” на ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване, 6 – в “Реставрация на стилни мебели”, петима не достигат да се попълни специалност “Дърворезба”. 15 свободни позиции обявява ПГ по механотехника за “Машинен техник”. ПГ по кожени изделия и текстил търси 14 желаещи да се обучават в производство на обувни издения и други 12 – за кожено-галантерийни.

Неприетите до момента подават документи в училището, където има вакантни бройки.

До края на юли директорите трябваше да изпратят информация в Регионалното управление на образованието за всеки от списъка на неучаствалите в първо класиране. 323 от неучаствалите 619 се оказа, че изобщо не са подали документи, а останалите са заминали за чужбина.

328 седмокласници намериха място в гимназиите на трети тур. 92-ма ученици обаче остават извън списъците на приетите и ще трябва самостоятелно да търсят място в гимназиите, в които има свободни места.

Припомняме, че тазгодишните седмокласници са 5748, като 5380 се явиха на национално външно оценяване. Местата, утвърдени в държавния план-прием, са 5746.