436 са незаетите места, останалите извън списъците седмокласници ще кандидатстват в съответните училища

Пет паралелки в училища в областта ще бъдат закрити след четвърто класиране, тъй като не са събрали необходимия минимум ученици, съобщи началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова. Държавен прием няма да се извършва за „Предприемачески профил“ в СУ „П.Р.Славейков“ в Кричим, „Работник в обслужването на заведения за хранене и развлечения“ в ОбУ „Йордан Йовков“ – Пловдив, „Подемно-транспортна техника“ в ПГ по машиностроене. В ПГ по жп транспорт в Карлово падат две половинки по специалностите „Охранителна техника и системи за сигурност“ и „Осигуряване на комуникационни системи в жп инфраструктура“.

Днес бяха обявени и свободните места след четвърти тур в гимназиите, който се провежда за първа година. Най-много вакантни бройки има в професионалните гимназии по селско стопанство в Куклен, Белозем, Садово, Първомай, в ПГ „Св. Патриарх Евтимий“ в Брезово, в ПГ „Златю Бояджиев“ в Брезово, СУ „Христо Ботев“ – Лъки, ПГ по лозарство и винарство в Перущица. Единични са незаетите места в пловдивските средни училища и професионални гимназии.

Документи за участие в класирането се подават в съответните училища с обявени свободни места (оригинал на свидетелство за основно образование и медицинско свидетелство за професионалните паралелки) – в работно време, срокове за подаване и ред, определени от директора на училището.

До края на август трябва да приключат и поправителните сесии, така че тези, които са успели да вземат съответните изпити и да завършат основно образование, също могат да кандидатстват за незаетите места.