Седем подблокови забавачки се сливат с типови детски градини в съседство по предложение на кмета Иван Тотев, което ще се гласува на общинската сесия на 14 юли

cc727dc60534a51a330c2bc8ebceef34

Специалната детска градина за деца с увреден слух “Фр. Улбрих” ще бъде закрита, а собствеността прехвърлена на училище “Проф. Ст. Белинов”. Предложението на кмета Иван Тотев ще бъде разгледано на общинската сесия на 14 юли. Градината е публична държавна собственост, но общината я дофинансира, поради малкия брой деца. За миналата година от местния бюджет са били дадени 75 000 лева, а планираната сума за тази година е 84 000. Сградата е в окаяно състояние, има нужда от подмяна на дограмата и саниране, но парите от делегирания бюджет са недостатъчни, тъй като малчуганите са едва 16.

Подготвителните групи остават в същата сграда, която минава на управление на училището за деца с увреден слух, предвижда още предложението на кмета.

Общинските съветници ще гласуват и сливането на седем подблокови забавачки с типови детски градини в съседство. В последните години интересът на родителите в подблоковите детските заведения рязко е спаднал, а освен това задължението за изпълнение на изискванията на Наредба 3 са причина за поетапното им закриване, се казва в мотивите. От 1 септември ЦДГ “8 март” поема “Деница”, “Маргаритка” поема “Ружа”, “Чайка” – “Арлекино”. Сливат се също “Кремена” и “Белослава”, “Майчина грижа” и “Щурче”, “Искра” и “Зора”, “Светлина” и “Надежда”.

След като местният парламент гласува сливането, предстои подбор на директори.