Най-голям е интересът към “Растителна защита”, тук са и най-високите балове на първо класиране

imgres

Задочното е абсолютен хит в Аграрния университет, където 90 на сто от местата се запълниха още на първо класиране. Висшето училище приема общо 300 души в задочна форма. Интересът се обяснява с факта, че много от кандидатите вече работят в аграрния сектор или пък управляват семеен бизнес и искат да повишат квалификацията си.

“Най-голям е интересът към “Растителна защита” – редовно и задочно, в тази специалност са и класираните с най-високи балове”, обяснява шефът на Учебен отдел доц. Боряна Иванова. Първото прието момиче е с 23.52 при максимален резултат 24. След първо класиране 89 на сто от местата в специалността са заети, а очакванията са, че на второ ще се напълни окончателно.

Традиционно силни специалности са агроикономиката и туризмът. Тук са заети 65 на сто от местата, а прогнозите са на втория тур пълняемостта да стигне 90.

“Демографската обстановка е тежка, няма достатъчно кандидати, но на този фон приемът върви добре. Може би защото при нас идват кандидати с осъзнат избор и ясното желание какво точно да учат, а не просто да запишат висше”, заявява доц. Иванов. Голям е интересът и към “Полевъдство”, където са запълнени 60% от бройките. Най-много свободни места има за “Лозароградинарство”, вероятно защото доходите от тези култури намалява напоследък, което се отразява и на образователния пазар.

Записването на приетите във второ класиране е до края на утрешния ден.