Субсидията за ученици и студенти скача на пет лева, предвиждат средства за частните детски градини и училища

1 938 440 лева ще бъдат отпуснати от държавния бюджет за закупуването на топки, тенис ракети, волейболни мрежи и баскетболни кошове в училищата, както и участието на учениците в различни спортни състезания. Предложението е на спортния министър Красен Кралев и касае промените в размера на средствата за физическа активност.

Досега от държавния бюджет и от бюджета на общините се заделяха по 2 лева на дете и 3 лева на ученик, студент и курсант. Така една детска градина с 500 малчугани в нея можеше да бъде подпомогната с 1000 лева за спортни пособия и състезания. За едно средно голямо училище с 800 ученици пък се събират 2400 лева. С промените в размера на предвидените средства се предвижда за детските градини да се заделят 50% повече средства или 3 лева. Субсидията за ученик, студент и курсант скача на 5 лева.

С увеличение от близо 2 млн. лева за следващите години бюджетът за дейността ще бъде 4 854 970 лв. За първи път ще бъдат предоставени средства и за частните детски градини и школа. За близо 15 000 малчугани и ученици са предвидени 64 294 лв.

В доклада си спортният министър посочва, че при сегашното финансиране за училища, в които се обучават под 100 ученици, трудно се закупуват спортни пособия. Освен това цените на спортните уреди, екипи и съоръжения са се увеличили многократно от последната промяна на размера на субсидията през 2006 г.