Директорът на ОУ "Яне Сандански" Маргарита Бозова бе модератор на онлайн форума.
 

Загубихме Маргарита Бозова. Дългогодишният директор на ОУ „Яне Сандански“ ни напусна след кратко боледуване. Погребението ще бъде на 5 юни (неделя) от 11 часа в парк “Драганови гробища” в кв. „Кючук Париж“.

„Уча в Пловдив“ изказва искрени съболезнования на семейството и близките за тежката загуба!

 

Публикуваме откъси от интервюта и разговори с Маргарита Бозова за „Уча в Пловдив“

След обучение в Банк Стрийт Колидж по програма „Академия за училищни лидери“ на фондация „Америка за България”, реализирана от Института за международно образование – 2016 г.

“В Ню Йорк видях реализирана една моя дългогодишна мечта – ученици, които учат без учебници. Учебни дейности, които продължават от 51 до 56 минути, без междучасия между тях. Интервали между отделните модули от 3 минути, достатъчни за преместване от един кабинет в друг. Срещнах се с гимназисти, които заявиха, че не познават скука в училище, защото постоянно са ангажирани в интересни дейности. Казано по друг начин: училище, в което всички работят в екип, подпомагат се, доверяват се един на друг”.

„В училищата се обучаваха ученици с различен произход, от различна раса, социален статус, способности за учене и усвояване. И въпреки разликите между отделните училища, в голяма степен те си приличаха. Впечатли ме ясната визия на училищните директори и педагогическите специалисти за развитието на училището и учениците. Видях три коренно различни подхода в работата на училищните директори, но и трите водеха към въвеждане на иновации, развитие, екипност в работата на всички нива”.

„Заедно с университетските преподаватели се опитвахме да търсим решения за нашите проблеми и в хода на разговорите установявахме, че проблемите в образованието са идентични във всички страни по света. Това, което научих е, че решение винаги има, и то обикновено е в нас и в хората, с които работим. За да намерим пътя, е нужна комуникация, сътрудничество на всички нива – вътре в училищната общност, с други училища, с университети, с родители и родителски организации, с органите на местната и държавната власт. Имаме потенциала да тръгнем по пътя на промяната в името на успеха на младите хора”.

При получаването на Почетна значка на Пловдив за заслуги за развитие на образованието – 24 май 2018 г.

„Да си просветител е мисия, ежедневно призвание, но е и споделено щастие, духовност, светлина. Щастлива съм, че посветих 35 години на образованието. Ако днес трябва да направя избор, пак ще стана учител”.

 За реализиране на проекта “Ко-обучение или съвместно преподаване в онлайн среда”

„Съвместното преподаване не е чуждо на учителите от ОУ „Яне Сандански“. От няколко години се внедряват модели на обучение и учене, при които в часовете си партнират двама или повече учители, учител – с педагог или педагогически съветник, учител – с ресурсен учител, учител – с външен експерт (музеен работник, представител на бизнеса, научен работник и др.), учител – с родител. Настоящият проект, свързан с разработването и разпространението на модела „ко-обучение в онлайн среда“, отговаря на нуждите на съвременното образование, на необходимостта от промяна ролята на учителя в процеса на обучение и изграждането на преподавателски екипи, работещи съвместно“.

“Ко-обучението е подходящо не само за онлайн среда, но също така за иновации в присъствения учебен процес чрез въвеждане на интерактивни методи на обучение, при които ученикът е активен и действен – изследва, дискутира, създава продукти и комуникира. В този смисъл прилагането на модела на съвместно преподаване е възможност за трансформиране на традиционната класно-урочна система”.

 

ОУ „Яне Сандански” е пилотно за страната училище по програмата „Дизайн за промяна”

“Това е международна програма за създаване на позитивни решения. Методологията, по която се обучават децата, е разработена специално за тяхната възраст. Те изследват средата около себе си, генерират проблеми, обмислят възможни решения, правят предложения и инициират дейности за решаването им. Програмата възниква преди десет години в Индия и в момента се прилага в 30 страни по света”.

При получаване на сертификат по ISO за безопасност на движението – ОУ „Яне Сандански“ е първото в страната – септември 2017 г.

„Благодаря на цялата училищна общност, ученици, учители, служители, родители, общински организации за споделената отговорност и за единодействието при прилагане и контрол на  изискванията, които училището е приело. Уверени сме, че заедно ще продължим да развиваме и подобряваме системата за управление на обучението и ще превърнем училището в място, гарантиращо сигурност на децата”.

Родители и учители правят заедно уроци – март 2016 г.

„От две години работим по училищен проект с родители, за да ги привлечем като партньори. Със семействата в начален етап направихме анкета какви теми искат да дискутираме на училището за родители и те предложиха самоподготовката на децата, здравословното хранене, безопасен интернет. Масово заявяват, че са готови да участват в открити уроци и други училищни инициативи, каквито са например благотворителните базари”.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.