ПГ по транспорт и строителни технологии Гоце Делчев“ бе домакин на кръгла маса „Професионалното образование среща бизнеса“

Завършилите дуални паралелки показват по-висок успех на държавните изпити и при защита на дипломните проекти в сравнение с учениците в дневна форма. Това каза днес София Дамянова от Австрийското посолство у нас, която участва и в работната група на МОН за дуалното обучение. Тя бе сред участниците на кръглата маса на темата „Професионалното образование среща бизнеса“, която се проведе днес в хотел „Империал“ по инициатива на Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии „Гоце Делчев“. Във форума взеха участие представители на местния бизнес, на пловдивския филиал на Техническия университет, Университета по хранителни технологии и УниБИТ-София, образователни експерти.

„Днес ученик в дуална форма в 12 клас получава 180 лева, за 11-класниците са заложени 120 лева, но фирмите завишават значително възнагражденията при успешно сътрудничество с гимназиите. Важно е да има мащабна информационна кампания за този вид обучение, защото именно то може да запълни липсите и да задоволи нуждите на фирмите за квалифицирана работна ръка, както е в Австрия, Германия и Швейцария”, смята Дамянова. По австрийския модел на дуално обучение у нас се работи по 15 професии в 19 населени места. В Пловдив новото партньорско училище е СУ „Братя Миладинови“, където от есента ще открият професия „Продавач-консултант“ с австрийските търговски вериги у нас.

Началникът на РУО Иванка Киркова заяви, че в държавния план-прием за Пловдив и областта през новата учебна година са заложени 17 дуални паралелки.

„След последните промените в Закона за професионалното образование държавата поема от 1 април всички социални и здравни осигуровки на учениците, които се обучават по дуалната система. Това не решава изцяло проблемите, но се надявам да даде възможност на повече фирми да подкрепят тази форма“, каза Киркова. Тя подчерта, че все повече ученици имат желание да се обучават в професионални гимназии. През новата учебна година професионалните паралелки ще са 62,15%.

Позиция по темата за дуалното обучение и липсата на кадри за местната индустрия изрази и Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив. Той заяви, че фирмите от Италия, които развиват бизнес в региона, търсят кадри предимно в секторите електроника, химия и механика. Някои били принудени да наемат стажанти от Италия и Испания, тъй като тук не намирали подходящи кандидати.

Директорът на ПГ по транспорт и строителни технологии Бойка Борисова презентира пред компаниите опита на училището в областта на дуалното обучение и призова представителите на фирмите да бъдат по-смели при наемането и обучението на ученици по различните професии. Когато започнели работа, учениците ставали по-отговорни и в училище.

МОН вече работи над програми за дуално обучение във вузовете. Възможните варианти извън практиките, които са задължителни за бакалаври и магистри, ще станат ясни за следващата учебна година.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.