МОН възложи на инспекторатите да не допускат да се въздейства на педагозите, докато тече процедурата за 5 клас

image

Министерството на образованието и науката е изпратило писмо до всички Регионални инспекторати, в което се напомня, че в момента тече първият етап по оценяване и одобряване на 8 проекта на учебници по история и цивилизации за V клас. На този етап комисия, в която влизат и учители, оценява съдържанието, графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на внесените проекти, за да прецени кои от тях съответстват на изискванията на учебната програма.

В тази връзка инспекторатите не бива да допускат участие на учители и директори в срещи, организирани от издателства за представяне на проектите.

Също така се препоръчва директорите на училищата да предупредят учителите, които ще преподават история и цивилизации през следващата учебна година, да не се включват в инициативи на кандидатстващите издателства, преди да са упражнили правото и задължението си да участват във втория етап на процедурата – оценяване на пригодността на учебниците за прилагане в училище.

Целта на мерките е конкурсът за учебници да бъде проведен по установения от закона ред и да се избегне евентуалното компрометиране на оценяването, обясняват от ведомството на Меглена Кунева.