За посещение в библиотеката вече няма да е нужно писмено информирано съгласие от родителя.

Четем по 30 страници на ден, похвалиха се първите посетители на лятната читалня в НБ „Иван Вазов”, която ще работи през цялата ваканция

DSCF1523

Забавно е да се чете, особено историите на Пипи Дългото чорапче. Любимият ми епизод е, когато организира похищение, казва второкласникът Александър Дамянов от СУ „Патриарх Евтимий”, който за месец успял да се справи с томчето на Астрид Линдгрен и вече започва следващите книги от списъка за ваканцията.

Като изключително забавни определи басните на Езоп съученичката му Михаела Маринова. Десетки деца се събраха тази сутрин за откриването на лятната читалня в НБ „Иван Вазов”. Дъждът промени първоначалните планове да се чете край фонтаните в Цар-Симеоновата градина, затова малчуганите останаха в детския отдел на библиотеката.

„Радвам се, че има много читатели, които не се изплашиха от лошото време. Предложихме им новите книги на 12 издателства. Сред тях има издания, които учат децата как да напишат собствената си история, как да си направят дневник, които разказват за любовта към математиката, четенето и писането, рисуването”, обясни Мария Петрова от сдружение „Писалка и перо“.

DSCF1525

„Не ми е скучно да чета.  Всеки ден успявам да се справя с  32 страници, защото имам 12 книги за ваканцията”, разказа Илияна от ОУ „Райна Княгиня”. А освен задължителните, искала да й остане време за любимите истории на влогъра Стан.

Любимият герой на първокласника Самуил Делиев  е Светкавицата Маккуин. „ Защото е много бърз и помага на всеки, който е ранен”, обяснява бъдещият второкласник и добавя, че той също помага на приятелите си, но само на онези, които не го дразнят.

За разлика от предишни години, това лято откритата читалня ще продължи до края на ваканцията. Ежедневните занимания ще се провеждат в обновения двор на детския отдел, който бе тотално преобразен от „Лайънс клуб Филипополис“. Лъвовете организираха специално парти под мотото „Много шум за нЕщо”, на което събраха нуждата сума за реконструкция на дворното пространство. Под дърветата и край цветните лехи децата ще могат да четат и да се включат в занимателни игри. Заедно с тях в двора ще бъдат доброволците от Националния алианас от Лео клуб и Младежки червен кръст.

DSCF1524