Фотоизложба „Очи за красивото“ събра снимки на деца от Центъра за специална образователна подкрепа

Как децата със специални образователни потребности виждат живота си в училище и света край себе си. Отговорът се крие във фотографиите, събрани в изложбата „Очи за красивото“, която беше открита днес в Центъра за специална образователна подкрепа. Ламинираните цветни снимки са закачени на оградата в училищния двор и ще останат до края на месеца, за да радват децата, родителите и посетителите на Центъра. Те са дело на децата, които се обучават  в школата по фотография към Центъра за подкрепа за личностно развитие. Пейзажи, портрети на съученици, моменти от работа в класната стая, на занимания или игри на открито могат да се видят в експозицията.

Фотографското ателие се организира следобед от преподавателя  Изабел Хугасян във времето за организиран отдих на децата от ЦСОП. Всяка сряда под нейните напътствия те се учат да държат правилно фотоапарата и да запечатват миговете през своя поглед. Първата част от изложбата е ддело на едни от най-изявените фотографи в курса, а втората представя дейността през 2021 г. и 2022 г., когато децата са работили присъсттвено и онлайн заради пандемията с подкрепата на своите педагози и терапевти.

„Снимките са изключително оригинални и носят голям творчески потенциал. Фотографията кара децата да мислят, дава им възможност да изразят себе си и да претворят фантазиите си. Едновременно с това им помага да развиват своите умения“, казва Изабел Хугасян. Която има амбицията са събере снимките в албум.

Ателието по фотография в ЦСОП е вече с 10-годишна история. През 2012 година Изабел Хугасян прави благотворителна изложба базар за подкрепа на Помощно училище „Стефан Караджа“ (сега ЦСОП). Със събраните средства са закупени материали за рисуване и образователни игри, след което е поставено и началото на школата.

„През ноември 2017 г. по проект „Много специални училища за много специални деца“ на програма „Коменски“ специалисти от белгийското училище „Св. Франциск“ дойдоха при нас за обмяна на добри практики и посетиха занимание на школата по фотография. Останаха очаровани от представената драматизация на „Дядо и ряпа“ и от уменията на малките фотографи, които се стараеха да уловят всеки момент от приказката със своя фотоапарат“, припомня директорът на ЦСОП Веселка Бакиш.

След откриването на днешната изложба тя връчи на малките таланти грамоти за постигнати отлични творчески  резултати, а на Изабел Хугасян – за „цялостен принос за приобщаване на учениците със СОП от ЦСОП чрез прилагане на интерактивни техники за подобряване на визуалната им култура, естетическо светоусещане и развитие на емоционалната интелигентност“.