С по-висок минимален бал в сравнение с миналата година са класираните жени да учат „Медицина“ в Медицински университет – Пловдив. За едно място се конкурират по шест момичета. Държавна поръчка е за 75 жени и също толкова мъже. При мъжете битката бе значително по-лека, защото за едно място за студент по медицина се състезават по трима. На този фон обаче отличникът в тазгодишната кампания е мъж, постигнал максималния бал 42.

Последната приета да учи най-желаната специалност жена е с минимален бал 38.38, миналата година е била с 37.34. Последният приет студент по медицина е с бал 32.75. Значително по-ниски са минималните балове за приетите мъже „Дентална медицина“ и „Фармация“, съответно 27.13 и 25.28.

Балообразуването в магистърските програми става с оценката от матурата по български език и литература и утроените оценки по биология и химия от кандидатстудентския изпит. Минималният бал за участие в класирането е 24.

Записването е от 11 до 15 юли (без почивните дни).

Класирането за всички специалности от ОКС магистър, бакалавър и професионален бакалавър се извършва за жени и мъже по първата желана специалност, посочена в състезателния картон и по низходящ бал. Принципът се запазва и при следващи класирания – с приоритет по първото посочено желание.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.