Математическата оглави класацията за НВО в областта със 182 точки. Най-нисък резултат – 18 точки, са постигнали учениците от ОбУ „Пенчо Славейков”

Математическата гимназия постигна среден резултат от 182 точки по български език и математика, което я постави в челото на класацията по успех от националното външно оценяване за Пловдивска област. Явилите се ученици са 58, като 40 имат над 90 точки по математика, а 13 – максималните 100. По български над 90 точки са събрали 35 ученици.

На второ място, но с най-голям брой ученици – 203, се нарежда СУ „Патриарх Евтимий”. Средният брой точки по двата предмета е 143. Третата позиция е за ОУ „Душо Хаджидеков”, където децата са 118, а точките 137. Само с точка разлика на четвърто място е ОУ „Алеко Константинов”, където децата са 80.

В топ 10 попадат и три частни училища. Петата позиция е за ЧОУ „Бъдеще” със 131 точки. Същия брой точки събира и ОУ „Екзарх Антим I”. На следващо място е ЧСУ „Дружба” със 129 точки. Само точка по-малко има ОУ „Княз Александър I”, където учениците са 189. С равен брой точки – 122, са СУ „Черноризец Храбър” – 116 деца, ЧОУ „Слънчев лъч” – с трима ученици, и ОУ „Райна Княгиня” със 127 седмокласници.

С най-нисък среден резултат по двата предмета е ОбУ „Пенчо Славейков”. Там общият брой точки е 18. С по 19 точки са асеновградското ОУ „Никола Вапцаров” и ОУ „Панайот Волов”. По 20 точки имат учениците на СУ „Найден Геров” и ОУ „Хр. Смирненски” в Ново село.

Министърът на образованието коментира на пресконференция днес, че резултатите по математика остават тревожно ниски. Учениците с по-слаби оценки от предходни години са ги понижили още. Напредък отбелязват училищата със средни и високи резултати от миналия випуск.

1 КОМЕНТАР

  1. Имам питане, но не знам към кого да го отнеса. Защо матурата по математика е толкова сложна? Това, което ме озадачава е, че дори децата от математическата гимназия са срещнали затруднения. Само 13 от 58те деца имат 100 точки, а се очаква, че те са най-подготвените по математика.
    Тогава и логичния въпрос, след като матурата е трудна дори за възпитаниците на математическата гимназия, то как се е сторила на децата от общообразователните училища и паралелки?? Какъв шанс са имали да изкарат високи оценки?? И какво точно се цели с тези толкова сложни матури?
    Не разбират ли от министерството, че по този начин демотивират децата!?

Коментарите са затворени.