Главен герой и разказвач в „Приключения с Аргир“ е самият собственик на къщата, в която е разположен музеят

Регионален етнографски музей – Пловдив спечели награда “Наследство” на Сдружение “Български музеи” за 2023 година. Музеят е отличен в категорията “Образователна инициатива” за проекта “Приключения с Аргир” – детска образователна книжка. Тя представя по атрактивен начин на младите читатели богатото ни наследство, като дава знания, свързани с традиционната и градската култура на България.

Вниманието към детайла, илюстрацията, както и увлекателният разказ правят книжката не само информативна, но и забавна. “Приключения с Аргир” вече е част от образователния процес в много учебни заведения и се радва на голям интерес, казват от музея.

Изданието е насочено към възрастова група 1-5 клас. В него е заложена идеята за мултидисциплинарност, включвайки елементи от учебните предмети „Български език” – чрез „четене с разбиране“ с последващи въпроси, „Математика” – представена с няколко забавни задачи, елементи от „Природни науки” – запознаване с багрене от природата и лечебните практики в миналото.

Тематиката е свързана както с традиционната българска култура, така и с градската, за да може детето да направи паралел между тях. Главен герой и разказвач е самият собственик на къщата, в която е разположен музеят – Аргир Куюмджиоглу. В края на приключението той подарява ключ за Етнографския музей в Пловдив с възможност за едно безплатно посещение на дете.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.