Новият директор на Хуманитарната гимназия внесе искане за издаване на скица-виза за проектиране на нов корпус, има спечелен конкурс за изготвяне на проект за реконструкция на сегашната сграда

Емил Начев смени директорския стол на СУ „Найден Геров“ с този в Хуманитарната гимназия. Точно преди четири години през август той спечели конкурса за училището в Столипиново, но сега отново влезе в битката за ръководния пост, след като дългогодишият директор на ХГ „Св.св. Кирил и Методий” Соня Киркова бе пенсионирана.

През май миналата година Емил Начев бе отличен с плакета на район „Източен“ за работата си по проекта „Всички заедно: за по-добро образование и здраве. През май 2018 година получи наградата за значими постижения на Регионалното управление на образованието. Преди да поеме най-голямото училище в квартал „Столипиново“, Начев бе зам.-кмет на район „Източен”. Има 15-годишен стаж като учител по география в Професионалната гимназия по транспорт “Гоце Делчев”.

Разговор на Деляна Лукова

– Г-н Начев, само от четири дни сте на новата позиция, но вероятно сте се ориентирал, още повече, че сте с опит в системата. Кои се неотложните задачи, с които трябва да се заемете преди старта на учебната година?

– Задълженията на един училищен директор са едни и същи, независимо кое училище ръководи. Разбира се, всяко учебно заведение си има своята специфика, която определя и политиката на управление, но има неотменни задачи, с които един мениджър, какъвто в днешно време е училищният директор, трябва да се справи. Познавам добре нормативната база, ръководният опит, който имам от СУ “Найден Геров” ще ми е полезен както в контакта с колегите, така с учениците и родителите. Още в първи ми работен ден от общината поискаха да внесем искане за издаване на скица-виза за проектиране на нов корпус.

– След доста разгорещени дебати през май т.г. Общинският съвет все пак отпусна сумата от 200 000 лева за проектиране на нов корпус.

– Точно така. От години Хуманитарната гимназия и ОУ “Княз Александър I” делят една сграда. Район „Централен“ има изготвена идейна разработка за втора, която предвижда тя да бъде разположена успоредно на бул. „Марица-юг“. Постройката трябва да бъде съобразена с държавния образователен стандарт за физическата среда и с архитектурните особености на сградата на Хуманитарната гимназия, която е паметник на културата от национално значение.

– Докато тя бъде изградена обаче е невъзможно преминаването на едносменен режим, каквато е държавната политика.

– На този етап няма как да се случи. На 24 август се очакват рамковите правила на МОН за това как ще функционират училищата в условия на епидемична обстановка, след което ще вземем решение какъв да бъде нашият екшън план и как да осигурим безопасна среда за учители и ученици. Ще трябва да изоставим кабинетната система. Ако всеки клас си има стая, ще ограничим движението по коридорите. Разбира се, по някои от природните дисциплини и по информационни технологии ще се налага учениците да се местят, но свеждаме до минимум придвижването от една стая в друга.

– А ремонт на сградата предвижда ли се?

– Да. Вече има фирма, която е спечелила конкурса за изготвяне на проект за реконструкция на сградата, но се изчаква срокът за обжалване, след което веднага започва работа.

– Срещнахте ли се с колегите си или повечето все още са в отпуск?

– Имах среща със заместник-директорите, запознах се с ресорите на всеки от тях. Надявам се да работим в синхрон, те са професионалисти. Моят предшественик Соня Киркова ми пожела успех. Ще разчитам на нея за съвети, когато се налага да решаваме важни казуси. Повечето учители все още са в отпуск, но обявяваме няколко свободни позиции, за които ще проведем конкурс следващата седмица. Има и единични вакантни места за ученици в 9 и 10 клас. Желаещите ще бъдат класирани по заложените критерии.

– Кой заема мястото ви в СУ „Найден Геров”?

– Решението на Регионалното управление на образованието е временно изпълняващ длъжността да бъде Диана Гавазова. До този момент тя беше зам.-директор и отговаряше за начален етап.