elektrotehnik

Електротехник, стругар, тираджия и акушерка са сред 16-те най-дефицитни професии у нас, показва класация на Асоциацията на индустриалния капитал в България, подготвена по европейски проект. Той има за цел да изработи пилотен модел за преодоляване на разликата между търсенето и предлагането на работна сила на българския пазар на труда. Проектът обхваща машиностроенето, електротехниката, здравеопазването и транспорта, в които не достигат около 30 хиляди работници. Това са сектори, които показват устойчив растеж, но той се задържа от липсата на кадри, обясниха от бизнеса.

Над 17 хиляди души се търсят в секторите машиностроене и електротехника, а износът от тях е нараснал 13 пъти от 2000 година досега. Проектът трябва да покаже доколко професиите в тези сектори са привлекателни и как да бъдат мотивирани младите хора да работят точно това.

Основният демотивиращ фактор в транспорта не е заплащането, а липсата на редовни почивки и лошите условия на труд. Към момента у нас не достигат 1600 шофьори. Специално шофьорите на тирове често правят нарушения, защото не карат по двама.

Предстои да бъде изработена карта на професиите, от която ще се вижда в кои средни и висши училища се подготвят съответните кадри. В 32 предприятия ще бъдат направени интервюта с работници, за да се определят факторите, които правят професията привлекателна. Партньори по проекта са социалното министерство и двата национални синдиката.