Седмокласничката от ОУ „Княз Александър I” завоюва едно златно и две сребърни отличия от Световните игри на Сървайвърите

Българският отбор, който зае второ място в генералното класиране.
Българският отбор, който зае второ място в генералното класиране.

Почувствахме се истински звезди, беше неописуемо след всички ужасни моменти, които сме преживели. Думите са на 13-годишната Елиза, която бе единственият пловдивски участник в Световните игри на Сървайвърите в Москва. За шести пореден път руската столица бе домакин на международното събитие, организирано от фондация „Подари живот“. 500 участници от 15 държави, които са спечелили битката с рака, се състезаваха в различни спортни дисциплини. Девизът на игрите е: „След историята на болестта започват историите за победи“.

15 български деца между 9 и 15 години от различни училища в страната, преборили коварното заболяване, участваха за трети път в спортния форум. Сред тях бе и седмокласничката от ОУ „Княз Александър I”, която се върна със злато от стрелба с въздушна пушка и две сребърни отличия от 60 метра бягане и футбол. Българският отбор успя да завоюва второ място в генералното класиране със спечелените 17 медала, отстъпвайки пред този на домакините. След като се прибраха в България, всички получиха почетни грамоти от Министерството на образованието.

DSCF6636

„Никой от нас не спортува професионално, но смисълът е в участието и в създаването на приятелства между деца със сродна съдба. Имаше деца с патерици, слепи, с по един крайник, но всички те излекувани. Организацията беше страхотна. Към всеки участник беше прикрепен гид, който го съпровождаше навсякъде. Раздадоха ни униформи с имената на държавите”, впечатлена е Елиза, която е част от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Самата тя вече 10 години е в ремисия, но посвещава всяка минута от свободното си време на децата, които се борят с коварната болест.

Преди няколко дни сдружението провело поредното събитие в Копривщица за набиране на средства за изграждането на Първия възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания. Целта, която са си поставили родителите доброволци в сдружението, преминали през ада, е да подобрят социалната адаптация на децата по време на лечението и в последващия период, да осигурят помощ за семействата за преодоляване на емоционалните последствия от болестта. Много психолози, арттерапевти и учители изявили желание да помагат. Центърът ще бъде изграден върху 3.6 дка имот в землището на село Опицвет, община Костинброд. Проетът предвижда 7 къщички, административна сграда с кухня, столова, конферентна  зала, зали за занимание с децата, детски площадки, спортна площадка, басейн.

По този повод Елиза и децата от сдружението са записали видео обръщение, в което призовават управляващите и обществото да подкрепят проекта.

Мечтата на Елиза е сдружението да има клон и в Пловдив, а самата тя е категорична, че един ден ще стане лекар.