Началникът на РУО Иванка Киркова търси спешно екипи на ЕВН за спрения ток в ОУ „Яне Сандански”, изпитът започна навреме и без проблеми

Палят свещи в Йерусалим за 7-класниците Благовест и Ангел от СУ „Пейо Яворов”

Електроавария вдигна на крака ангажираните с провеждането на националното външно оценяване по математика. Рано тази сутринт ръководството на ОУ „Яне Сандански” установява, че в сградата няма ток. За констатирания проблем веднага е подаден сигнал в Регионалното управление на образованието. Началникът Иванка Киркова търси незабавна връзка с ЕВН, откъдето пращат спешно авариен екип да отстрани повредата. Тъй като първоначално не било ясно колко голяма е аварията и какво време ще отнеме отстраняването й, от РУО подготвят вариант, в който изпитните материали за седмокласниците от ОУ „Яне Сандански” да бъдат разпечатани в най-близкото училище „Константин Величков”. Които след това, с протокол, да бъдат пренесени до „Яне Сандански”. До план Б обаче не се стига, тъй като екипите на ЕВН успяват да се справят с проблема до 9.15 часа. Припомняме, че началото на изпита по математика бе в 10 часа.

5 166 седмокласници решаваха задачи в 141 училища в областта. Изпитът се състои от два модула, с продължителност 60 и 90 минути. Първият  съдържа 20 задачи със структуриран и свободен отговор.  Максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65.  Вторият модул включва 4 задачи, а правилното им решение носи 35 точки. Максималният резултат е 100 точки.

С вярата, че ще се справят успешно с по-голямата част от задачите бяха седмокласниците Благовест и Рангел от СУ „Пейо Яворов”. Докато чакаха да влязат в изпитните зали, момчетата разказаха, че техни близки пътували преди месец до Йерусалим и запалили свещ в храм „Възкресение Христово” за успех на кандидат-гимназистите.

Резултатите от националното външно оценяване ще бъдат обявени до 6 юни. Седмокласниците  ще кандидатстват за 93 профилирани и 130 професионални паралелки.