path_185971

50 години творческа дейност ще отбележи довечера с приятелски концерт в аулата на Музикалното училище довечера пианистът, педагог и бивш ректор на АМТИИ проф. Анастас Славчев. Юбилярят е поканил за участие в празничната програма цигуларите проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров, проф. Дора Славчева – пиано, и сопраното Ана Барбудева. Славчев е специализирал в Москва, Ваймар и Бърно. Има два мандата като ректор на Арт академията под тепетата. Концертирал е по цял свят в дует със съпругата си Дора. Носител е на награда „Пловдив” за музика. Дългогодишен артистичен директор на Международния камерен фестивал.

– Проф. Славчев, явно имате сантимент към Музикалното училище, след като именно в него избрахте да отбележите половин век творческа дейност.

– Тук на 13 години съм пристъпил прага като ученик, който е решил да се посвети на музиката. Пет години учих в училището. След завършване на академията бях за известно време в Плевен, след което се върнах отново в Пловдив, и то, за да стана преподавател в Музикалното училище. И до днес продължавам да се чувствам част от колектива. Затова избрах него, за да направя този специален за мен концерт. Колегите, които съм поканил, не са случайни. Ани Барбудева е една от първите солистки, на които съм акомпанирал в Пловдив, когато тя още пееше в хор „Детска китка”. След това тя стана партньор на нашето семейно дуо и заедно сме концертирали във Франция, Германия. Композитори като Александър Йосифов, Пенчо Стоянов, Николай Стойков дори са композирали написаха специални произведения за нас. С цигуларите проф. Тодоров и проф. Спиров сме заедно от 40 години – заедно работихме в академията, заедно писахме учебни програми, заедно сме свирили. Изповядваме едно и също верую – честност към музиката и живота. Този концерт е една малка равносметка пред мен самия и пред обществото. В програмата сме включили произведения на Чайковски, Гершуин, Панчо Владигеров, Петко Стайнов. Надявам се да бъде едно добро преживяване и за артистите, и за публиката.

– Без да звучи носталгично, като се обърнете назад – кое ви прави щастлив?

– На много неща се радвам, но най-вече на безбройните си ученици, които сега работят по целия свят. На това, че навремето успях да въведа специалност „Китара” в Музикалното училище, както и балетните класове. Успях да се преборя с Министерството на културата в музикалните училища да се приемат студенти не само от София, но и от АМТИИ Пловдив. Щастлив съм, че открих страшно много нови специалности впоследствие като ректор на АМТИИ.

– Синът ви е изключително успешен музикант в Америка, автор е на химна на Пловдив. Сега към внуците ли са насочени усилията ви, имат ли нюх към музиката, обичат ли пианото?

– Зависи от тях. Не съм амбициозен дядо. Проявяват известен интерес към пианото, но умерен. Като всички деца и те предпочитат повече да играят.

– Какво си пожелавате?

– Здраве, да продължавам да свиря с моите партньори и да се радвам на успехите на училището и академията.

Бившият ректор на АМТИИ, кадър и директор на Музикалното училище проф. Анастас Славчев и цигуларят Видол Видолов.
Проф. Анастас Славчев и цигуларят Видол Видолов на 70-я юбилей на Музикалното училище.