100 000 учители и ученици са повишили дигиталните си умения по проекти на МОН

В следващите седмици ще бъде представен стандарт за качество в училищното образование

В МОН вече е сформирана експертна комисия от 40 специалисти от различни сфери, които ще изработят визия за смислено внедряване на технологиите, включително рамка за използване на изкуствен интелект в българското училище, стана ясно по време на форума. Още повече, че според най-новите изследвания 65% от днешните първокласници ще работят професии, които още не съществуват.

Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков на форума „Образование за утрешния ден“ в София Тех Парк. Събитието бе открито от министър-председателя акад. Николай Денков.

Близо 100 000 ученици и учители са повишили и развили дигиталните си умения по проекти на МОН. Всички участници в системата на училищното образование имат своя електронна идентичност с индивидуален профил в системата на МОН. Всеки от тях има достъп и до платформата Дигитална раница, която съдържа безплатни електронни образователни ресурси по всички учебни предмети – разработени уроци, презентации, 3D модели, видеа и др.

Според министъра последното изследване PISA показва, че там където националните образователни системи развиват такива платформи, не закъсняват резултатите. Един от примерите за това е Естония, където успехът на учениците не е занижен, а се е повишил след пандемията.

„Смислената дигитализация и използването на ресурси, които са разработени от учители за учители, е наистина възможност да се промени позитивно нашата образователна система“, посочи министър Цоков.

“В следващите седмици ще бъде представен стандарт за качество в училищното образование”, съобщи още министър Цоков. Изготвят се и нормативни промени, с които да се гарантира по-голяма образователна и психологическа подкрепа за децата в детските ясли. Класическата класно-урочна система ще променена и подобрена. Предвижда се и промяна в учебните програми, за да станат по-рамкови и компетентностно ориентирани.

По време на форума ръководителят на програмата PISA се включи във форума с видео презентация с анализ на резултатите за България.

Форумът продължава през целия ден като учители, директори, ученици, университетски преподаватели, предприемачи и представители на неправителствени организации представят своя опит и добри практики за ефективно използване на дигиталните технологии за подобряване на качеството на преподаването и ученето. Гостите имат възможност да посетят и образователно изложение, на което различни организации и училища демонстрират разработени от тях дигитални ресурси, материали и иновации, които прилагат в обучението на ученици.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.