Корепетитор на фолклорен ансамбъл и хорист в храм „Св. Троица“ води извънкласни занимания по пиано и училищната вокална група

Екологичен център на открито в училищния двор с обособена зона за обучение, която ще насърчава усвояването на знания за природата, ботанически кът и алея на знанието с 12 информационни табели за растителни и животински видове, част от флората и фауната на града, е най-новата придобивка на СУ „Цар Симеон Велики“. Той е реализиран след спечелено финансиране от конкурса „Обичам природата – и аз участвам“ по ПУДООС.

Алеята на знанието е гордост за членовете на клуб „Млад експериментатор“, които са изготвили характеристиките на различните видове и ще обновяват данните периодично. Чрез класически определители за видове и електронно приложение петокласниците събрали информацията, използвана за създаване на табелите, върху които са изписани и природозащитни правила на поведение.

В зоната за обучение има зелена класна стая с дъска и дървени пейки, където ще се водят занятията по природни науки и часа на класа. В ботаническия кът са засадени растения, за които децата ще се грижат, а зелени патрули ще следят за реда и чистотата. Изготвянето и разпечатването на информационните брошури по проекта е възложено на гимназистите от специалност „Софтуерни и хардуерни науки“.

Третокласничката Симона разучава етюд на Шитте под напътствията на Пламен Петров.

Освен на еко образование, училището залага и на изкуствата като възможност за извънкласни занимания. Вече трета година момичета и момчета, избрали да бъдат част от вокална група „Славей“, разучават популярни детски и народни песни. А за репертоара се грижи преподавателят по музика Пламен Петров. Младият педагог има опит като корепетитор на фолклорен танцов ансамбъл и като хорист в храм „Св. Троица“. Като студент е пял и в Академичния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство.

„Децата идват на репетиции с огромно удоволствие, за да разтоварят напрежението. Същото мога да кажа и за тези, които избират индивидуалните занимания по пиано. Първокласниците, като ме срещнат в коридора, са нетърпеливи за урок и питат: „Господине, кога ще ме вземете? Досегът до инструмента преобразява“, казва Петров.

И тъй като освен на пиано, свири невероятно и на акордеон, когато има възможност разнообразява часовете по музика със свои изпълнения. Но на изучавани произведения. Преди време семейство от квартала подарило на училището акордеон, така че инструментът веднага влязъл в употреба.

„Със седмокласниците говорихме за музикални образци на полифонични форми и аз им свирих Бах с акордеона. Немският композитор е признат майстор на полифонията, но едно е да го знаят на теория, а съвсем друго е да го чуят, при това в мое изпълнение“, казва Петров.

Въпреки че има едва четиригодишен учителски опит, твърди, че проблем с концентрацията и дисциплината в часовете не съществува. Дали защото мъжкото присъствие създава респект или защото има писани и неписани правила, които той и децата спазват.

Превключването към онлайн обучение не му създава трудност – старателно подбира видеа и презентации на различни композитори, фолклорни области, музикални инструменти и изпълнители. А когато се върнат присъствено в клас, използва възможностите на интерактивния екран, така че в края на часа да завършат даже с караоке. Но без попфолк.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.