Учениците от ОУ „Екзарх Антим I“ поставиха 15 дървени къщички за птици в парк „Бунарджик“

Открит урок пред третокласниците от екоклуб „Спасителите на Земята“ към ОУ „Екзарх Антим I“ ще проведат експерти от Регионалната инспекция по околна среда и води. Повод е Зелената седмица (1-6 юни), по време на която ще бъдат организирани редица събития с деца и родители, ученици, студенти.

„Възстановяване на биоразнообразието в градовете – съвети за по-зелен град“ е темата, по която специалистите ще дискутират с третокласниците от екоклуба. Експертите са подготвили любопитна презентация за младите природозащитници, както и забавни образователни игри. Преди броени дни учениците от училището поставиха 15 дървени къщички за птици на територията на парк „Бунарджика“. За монтирането помогнаха служителите на ОП „Паркове и градини“, а представители на Българското дружество за защита на птиците запозна децата с информация за характерните видове в градските паркове и градини. Къщичките са  измайсторени от бащите на децата в домашни условия.

Старт на Зелената седмица ще бъде даден утре с премиерата на виртуална изложба на детски рисунки „В хармония с природата“. В нея са селектираните част от 1 565 творби на таланти от 147 учебни заведения в 65 населени места от страната. Организатори на изложбата са РИОСВ – Пловдив и Сдружение „Зелени Балкани“ с подкрепата на  ОИ „Старинен Пловдив“.

На 4 юни, РИОСВ-Пловдив и Институтът за изследвания на климата, атмосферата и водите при Българска академия на науките организира семинар на тема „Възстановяване на екосистемите в условия на климатични промени“. Идеята на форума е да бъде демонстрирано пред студенти и докторанти, следващи специалности в сферата на екологията и гимназисти от горните курсове, че науката, управлението и бизнесът вървят ръка за ръка в търсенето на решения за запазване на околната среда и добро качество на живот на хората. Водещи лектори от държавната администрация, научните среди и бизнеса ще представят на младите участници своята работа и ще водят дискусията.