Преди 7 години бе създаден Образователно-индустриален борд със същата цел, коментират от гилдията

МОН ще помогне за създаването на професионално училище към индустриалните предприятия в Пловдив. Това е заявил министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов на среща с представители на бизнеса и на община “Марица”. За визитатата му, при която е бил придружен от зам.-министър проф. Албена Чавдарова и Вержиния Цанкова – главен секретар на НАЦИД, не бе съобщено предварително, а получено прессъобщение от ведомството.

„Идеята за пилотно професионално училище с модерни лаборатории и общежития има за цел да покаже, че обучението за работа в модерни технологични производства е не по-малко привлекателно от това в езиковите гимназии“, коментирал изпълнителният директор на Тракия икономическа зона инж. Пламен Панчев и посочил като възможни бази ПГ по машиностроене в Пловдив и училището в Бенковски.

Участниците в срещата са предложили на ръководството на МОН да бъде разработена 7-годишна програма за развитие на професионалното образование в региона. Според тях основният проблем пред индустриалното развитие на България е липсата на достатъчно кандидати за обучение в техническо направление.

Министър Пенов е изразил подкрепата за това да бъдат организирани посещения на ученици заедно с родителите им в предприятията, за да бъдат запознати със свръхмодерните индустриални производства.

В момента се подготвят промени в Закона за професионалното образование, свързани основно с Плана за възстановяване и устойчивост.

Предистория

През 2016 година Община Пловдив подписа споразумение за създаване на Образователно-индустриален борд съвместно с Министерство на образованието и „Тракия икономическа зона”. Официалният документ, под който сложиха подписи тогавашният просветен министър Меглена Кунева, кметът Иван Тотев и Пламен Панчев – съуправител на Тракия икономическа зона, регламентира създаването на борда. Фирмите поеха ангажименти да модернизират професионалните училища и да помагат при писането на учебните планове и програми. Бизнесът от Пловдив и региона заяви, че ще „осиновява“ паралелки, като осигурява средства и ноу-хау за обучения, отговарящи на съвременното развитие на индустрията. Така училището получава ресурса на частния сектор, а работодателят – гаранция, че ще има иновативно и адаптирано за нуждите му образование. Това е една от практиките, които бяха залегнали в работата на новосъздадения Образователен индустриален борд, чиято цел е бързо адаптиране на професионалното образование към нуждите на компаниите от региона, които страдат от липса на достатъчно подготвени кадри.

Сегашната идея не е нищо по-различно от заложеното преди 7 години, коментираха от гилдията. Професионалните гимназии също имат своите утвърдени контакти с бизнеса от Пловдив и региона, както за дуалното обучение, така и за практическите стажове. Основните училища пък – планове за кариерно ориентиране и  организират посещения на заводите в региона.

По-рано през деня проф. Сашо Пенов е посетил Университета по хранителни технологии и Аграрния университет. На среща с ректорите са обсъждани проектите, по които работят висшите училища, модернизацията на базата и кандидатстудентската кампания.