Демонстрациите ще се проведат в Цар-Симеоновата градина на 29 и 30 май

Детски фестивал на знанието и движението „Четем, спортуваме, успяваме!“ организират на 29 и 30 май от 10 до 17 ч. НБ „Иван Вазов“, Община Пловдив, Съвместното командване на специалните операции, Асоциацията за социална, здравна и правна помощ и клуб „Агарта“. Децата ще се запознаят със здравословния и активен начин на живот, с безопасното пребиваване сред природата, с дейността на институции и организации, свързани с туризма, екологията, спорта, долекарската помощ. Експерти ще представят екипировки, методи за спасяване и други техники за оцеляване. Демонстрациите ще се проведат край Виенския павилион на Цар-Симеоновата градина. В парка ще се проведе и ориентиране в градски условия. По алпийски способ ще бъде изкачена северната стената на Библиотеката.

Регионалният природонаучен музей също се включва във фестивала и ще представи мобилната изложба „Река на биоразнообразието“ с макети на животни.

Българското дружество за защита на птиците ще организира наблюдение и лекции, различни игри и активности за деца.

Сдружение Спелео клуб „Пълдин“ ще демонстрира  оборудване и техники за спасяване и гмуркане, проникване в пещери и тяхното проучване.

Българският туристически съюз ще покаже и демонстрира зимна и лятна екипировка и съоръжения за планинско спасяване.

Фондация „По-диви Родопи“ ще представя изложба и снимки от тази красива българска планина.

Общинският приют за безстопанствени кучета ще запознае децата с грижите за животните и начина, по който може да се осинови куче. На събитието ще присъстват питомци от приюта.

Асоциацията на родителите на деца с увреден слух ще представят изработеното от тях в творческите групи и ще покажат как можем да общуват с жестове.