За помощ могат да кандидатстват и работещите в частни детски градини и ясли

Работещите в езикови и образователни центрове, в други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми имат право на компенсация заради временно ограничените икономически дейности във връзка с COVID-19. Това припомнят от социалното министерство.

Съгласно заповедта, до 31 януари компенсации ще могат да получат също работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, във всички обекти в търговски центрове от една или повече сгради с магазини или тип МОЛ, с изключение на тези за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена. До същата дата финансова подкрепа се предвижда и за служители в игрални зали и казина.

Персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите, може да получи компенсации до 3 януари 2021 г. След тази дата те получиха разрешение да възобновят дейността си.

За всеки ден неплатен отпуск работещите във временно спрените бизнеси може да вземе 24 лева до края на 2020 г. От 1 януари 2021 г. по предложение на Министерството на труда и социaлната политика компенсациите ще са 75% от осигурителния доход на наетите за октомври предходната година.

За компенсации до 31 януари 2021 г. може да кандидатства и персоналът на кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито. Право имат още заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо – оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Петиция

Съюзът на организациите за любителско изкуство (СОЛИ), Българската асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ) и Сдружението на танцовите дейци (СТД) стартираха петиция в интеренет, в която настояват да им бъде разрешено да възстановят дейността си. Според организациите от рестрикциите най-много страдат децата, които са лишени от физическа активност.

Те са категорични, че спазват противоепидемичните правила и не допускат смесване на потоци и работа с голям брой деца. В мотивите им да заработят отново се посочва също, че залите и помещенията са оборудвани според изискванията на МЗ за хигиена и дезинфекция, а груповите занимания са редуцирани. Много от треньорите, хореографите и вокалните педагози организирали индивидуални занимания.

„Заповедта на здравния министър от 18 декември не забранява дейности с лица над 18 години при спазване на противоепидемичните мерки, но в различните градове служителите на РЗИ я тълкуват по различен начин и това е повод за назряване на напрежение. Има колеги, които са със забрана да работят вече втори месец и никой не може да ни гарантира и посочи кога ще възобновим дейността си, макар и поетапно“, се казва в писмото до министъра на здравеопазването. Организациите питат също дали могат да работят с деца до 4 клас, които вече се върнаха в клас.