„Единственото, което е повече от гордостта в нашите сърца днес, е респектът и благодарността към всеки учител, ученик, служител и работник в училището от създаването му до момента“, каза в приветствието си по повод юбилея директорът Вихра Ерамян

С поетичния спектакъл „Урок по български. За теб, Българийо свещена!“ на Театър „Българска армия“ бе отбелязана днес 65-годишнината на Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Дома на културата „Борис Христов“. Сценичната адаптация по стихове на Патриарха на българската литература е на Иван Налбантов, а в представлението участва почти цялата трупа на театъра.

„Ние няма да ви повтаряме написаното в учебниците за живота и творчеството на Вазов, а ще се опитаме със средствата на художественото слово да надникнем в десетина от неговите неувяхващи творби“, обещаха пред публиката звездните артисти. „Паисий“, “Левски“, „Опълченците на Шипка“, „Моите песни“, „Майка ми“ прозвучаха в изпълнение на Анастасия Ингилизова, Антоанета Добрева, Калин Иванов, Йордан Алексиев, Ясен Атанасов.

Преди спектакъла директорът Вихра Ерамян върна лентата назад в годините, „защото е празник на всички поколения, оставили светла диря в летописа на училището“. Уверявайки, че никой не е забравен и нищо не е заличено от времето.

При създаването й през 1958 година ЕГ „Иван Вазов“ е първата в България руска гимназия. От 1990 година до днес е единственото в страната училище, в което се изучават шест чужди езика. През 2018 година в една от паралелките започва прилагането на иновативния образователен модел 1:1, а през следващата става първото на Балканите и в Източна Европа Гугъл референтно училище. Към настоящия момент гимназията е единствената образователна институция в страната, в която обучението на повече от осемдесет процента от учениците се осъществява по модела 1:1.

„Това е възходящият път, по който 65 години вървим и ни кара да се чувстваме горди. Единственото, което е повече от гордостта в нашите сърца, е респектът и благодарността към всеки учител, ученик, служител и работник на Езикова гимназия „Иван Вазов“, допринесъл с ежедневните си усилия за постигането на тези успехи“, каза още Вихра Ерамян.

Сред плеядата достойни хора и умели лидери тя открои дългогодишния директор Марияна Димитрова, оставила най-трайната и незаличима следа с прозорливостта на визионер, превърнал Руската гимназия в Европейското училище на бъдещето.

Ерамян благодари на МОН, Община Пловдив и Регионално управление на образованието за професионалната помощ през годините. Тя добави, че е горда да бъде начело на най-вдъхновения, висококвалифициран и целеустремен учителски колектив, който с ежедневните си усилия изпълва със съдържание и смисъл девиза на гимназията  – „Традиция с бъдеще“. А на учениците пожела да са дръзки в мечтите си и упорити в ежедневната си работа, да се възползват в максимална степен от привилегията да се обучават в най-модерната образователна среда и да бъдат водени от най-добрите учители.

„Сърцето ми ликува! Няма по-здрава школа, която да подготвя граждани на света с Пловдив в сърцето, каквито сме ние, възпитаниците на ЕГ „Иван Вазов“ – отговорни, дисциплинирани и борбени. Помнете, че можете и силата е в нас“, обърна се към присъстващите в залата началникът на РУО Иванка Киркова, която е кадър на училището.

Зам.-кметът по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов, който също уважи празника, заяви, че е горд с успехите на гимназията и всички иновации, които екипът й е приел да въведе и развива.

„Най-важни са успехите в класните стаи. Нивото на обучение и подготовка на учителите в гимназията е изумително добро. Начело на този вдъхновен екип стои прекрасен директор, който не се страхува да скача в дълбокото и да прави иновации. Вие сте пионерите, които въвеждат смислено технологиите в образователния процес. Вие сте пример и вдъхновение“, каза зам.-кметът Стоянов.