Поколения учители и ученици отбелязаха 110-тата годишнина на училището, зрелостниците ще правят Горичка на НТГ в Ротари парка в „Тракия“

Една четвърт от сградата на Търговската гимназия е построена с лични средства на прадядо ми. Създаването на подобно училище е било негова фикс идея и щом е станал председател на Търговско-индустриалната камара, изпратил секретаря й в София да организира узаконяването. Тогава е имало много фалити в Пловдив и цялата страна, които са се дължали на необмислено теглени кредити от хора, които не познават добре икономиката, затова нуждата от кадри е била огромна. Секретарят стоял една седмица, но не бил приет никъде и тогава Стефан Обрейков се възползвал от личните си контакти с министри и високопоставени лица и успял да пробие, да вземе разрешение и да се основе Търговската гимназия.

Историята отпреди 110 години за зданието на Джамбаз тепе припомни днес инж. Лалка Обрейкова. Тя бе сред гостите на празника по повод основаването на гимназията, който се проведе в зала „Сила“. Благодарение на спомоществователството от страна на търговци и индустриалци от Пловдив е построена сегашната сграда, която е архитектурен паметник. По думите на наследницата на прочутата фамилия, Стефан Обрейков е участвал и в изготвянето на учебните програми, тъй като имал натрупан опит от обиколките си из Европа и Русия.

Поколения учители и ученици се събраха днес, за да отбележат юбилея на елитното училище в зала „Сила“. Директорът Славейка Иванова благодари на всеотдайните преподаватели, подготвили десетки хиляди икономисти за България и поздрави настоящите възпитаници, заради които училището е сред най-добрите у нас. Гимназията бе избрана за Училище посланик на Европейския парламент, а през май представителна група ще пътува до Страсбург, където учениците ще бъдат евродепутати за един ден.

„Дипломата от НТГ е атестат за добра реализация в счетоводния бранш и държавната администрация. Спомените са много – няма как да не се върна назад във времето на бригадите, сутрешната физзарядка, Деня на таланта”, сподели депутатът Георги Търновалийски, който е и председател на Училищното настоятелство. На въпроса за любимия учител той не се поколеба – преподавателят му по счетоводство Величка Георгиева. За нея казва, че е била втората му майка, тъй като съветите й идвали навреме в най-важните моменти от неговия живот. Останали близки и след завършването му, даже станал кум на нейния син.

Любимият випуск на преподавателя по френски език с 25-годишен стаж Величка Станкова е 1998. Връзката учител-ученици била толкова силна, че и до днес се срещат два пъти годишно, за да припомнят десетките драматизации на популярни произведения на чужд език.

„В трудните години на прехода успяхме да привлечем съмишленици, които помогнаха да модернизирането на базата, осъвременяване на обучението”, признава най-дългогодишният директор на гимназията Юлия Юрдекова. И връща лентата, за да припомни възстановяването на Ученическа кооперация „Съгласие”, създаването на клуб „Меркурий – приятели на Търговската гимназия”, посещението на Нейно величество Маргарете Втора – кралица на Дания през 2000 година. През 2003 година именно в Търговската гимназия под тепетата се създава първата тренировъчна фирма.

Поздрав от името на учениците отправиха 12-класниците Николай Николов, който е и младежки омбудсман на Пловдив, и Катя Кривчева. Двамата дадоха старт на инициативата по повод 110-тата годишнина – „Горичката на НТГ”. В Ротари парка в ЖР „Тракия” настоящите зрелостници ще засадят първите дръвчета с посланието „От поколенията за поколенията”.

1 КОМЕНТАР

  1. Най-стойностното училище в Пловдив! Поздравления!

Коментарите са затворени.