Отличието е за главен учител по физика и астрономия от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски – Роза Рангелова

Една от наградите за високи постижения и принос за развитие на образованието „Константин Величков” дойде в Пловдивско. Отличията се връчват от МОН в Деня на народните будители. Тази година обаче церемония нямаше, заради противоепидемичните мерки.

Наградата се присъжда в три категории – „Работа с ученици с изявени дарби“, „Постижения в работата с деца и ученици за преодоляване на проблемно поведение“ и „Принос в развитието на способностите и компетентностите на децата и учениците в областта на науките, технологиите, изкуствата, спорта, глобалното, гражданското и здравното образование и придобиване на умения за лидерство“.

В първата категория приз получи главен учител по физика и астрономия от СУ „Отец Паисий“ в Стамболийски Роза Рангелова. Тя преподава и по „Човекът и природата“ на 5 и клас. Учениците на Рангелова са с призови места в олимпиади и състезания в обастта на физиката и астрономията. През тази година 6-класникът Теодор Тинков стана национален победител в конкурса по STEM науки в България за възрастова група 5-7 клас с проекта си „Луната на Сатурн  Енцелад“. Теодор зае трето място в националното състезание „Красива природа, красива наука“ и се класира втори в страната в надпреварата „Учен за един ден“ на НАСА за възрастова група 5-6 клас. 7-класникът Стилян Петров пък стана първи на Национално състезание по математика, природни науки и физика.

Миналата година екип от училището, ръководен от Роза Рангелова, зае второ място  в Национално състезание „Космически пътешественици“. То се проведе в Астрономическата обсерватория и планетариум “Николай Коперник” във Варна. В него участваха екипи от цялата страна. Учениците бяха изправени пред различни предизвикателства, а мисията, по която работи отбор „Галилей“, бе „Ганимед- загадъчният гигант“.