Двама десетокласници завоюваха втора и трета позиция с няколко точки разлика от победителя. Трима отличници от националната олимпиада по руски

Единадесетокласници от Езикова гимназия „Иван Вазов“ окупираха призовите места на националния кръг на олимпиадата по италиански език. Поради епидемичната обстановка в страната състезанието се проведе децентрализирано в няколко областни града.

Само с точка по-малко от максималния резултат първа се класира Петя Данчева. Тя събра общо  99 точки от всички компоненти на теста – слушане с разбиране, четене с разбиране, езикови задачи за проверка на лексиката и граматиката, както и съставяне на текст. Веднага след нея, само на точка разлика, е Константина Арнаудова, а третото място завоюва Георги Георгиев с 97 т.  Четвъртата позиция също е за възпитаник на ЕГ „Иван Вазов“ и тя е за Маргарита Кринкова.

На изключително високо ниво са се представили и десетокласниците. Отличната си подготовка на  Георги Илиев и Мартина Матеева им осигури втора и трета позиция, съответно с 96 и 93 точки.

Въпреки тежката епидемична ситуация от година насам, редуването на присъствено и обучение от разстояние в електронна среда, учениците от 8 и 9 клас ЕГ “Иван Вазов” също постигнаха високи резултати на националната олимпиада по италиански, въпреки че не се класираха на призовите места, обясняват преподавателите по езика. Според тях тези два випуска са доказателство, че въпреки трудностите, породени от дистанционното обучение, при старание и отговорно отношение, може да се постигне висока степен на усвояване на учебния материал.

Гимназията се похвали и с трима отличници от националната олимпиада по руски език. Единадесетокласникът Ивайло Лепоев е класиран на първо място, деветокласникът Мартин Кирев се нарежда на трета позиция. С отлична оценка е и зрелостникът Генадий Иванов.