Кризата за яслените групи продължава – 463 подадоха документи за прием

Едва 89 деца намериха място в детските заведения и ясли на текущото класиране за прием. В него участие взеха 624 деца, като за пореден път най-голям брой – 463, са кандидатстващите за яслените групи. Броят на желаещите за прием в първа възрастова група е 79, във втора – 56 и 26 – за подготвителните. Обявените свободни места бяха 238.

Причината е разминаването между желанията на родителите и наличието на вакантни бройки в конкретните заведения. От подадените заявления 40 са на деца, които вече са записани, но желаят преместване.

От началото на януари родителите на децата, които навършват 3-годишна възраст през настоящата 2020 година, могат да подават заявления за прием в първа група за новата учебна 2020/2021 година. То ще се проведе на 14. май и свободните места за него вече са публикувани. По-ранното подаване на документи не носи предимство. Към момента тези деца могат да кандидатстват и за яслените групи, ако не са навършили 3-годишна възраст, а за първа група родителите им да подадат заявленията на по-късен етап.

Следващото текущо класиране е на 11 февруари. Свободните места ще бъдат обявени до 3.февруари.