Всеки пети е на мнение, че липсват възможности за кариерно развитие на педагозите, показва проучване на синдикат „Образование“

Едва 6% смятат, че увеличението на заплатите е мотивация за учителите. Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ направи национално изследване по повод на социалния статус на учителската професия и факторите, които привличат или отдалечават педагозите от образователните институции. В изследването са участвали 4150 учители, родители и заинтересовани страни.

90,7% от анкетираните са отговорили, че увеличението на трудовите възнаграждения не е съотносимо към многобройните отговорности и задължения на преподавателите. Само 6,3% смятат, че повишението на заплатите действа мотивиращо. 5,7% са на мнение, че гарантираната от Колективния трудов договор заплата с ниво 125% над средната брутна за страната ще бъде достигната. Едва 19,5% от участниците в изследването са заявили, че българските учители имат възможност за кариерно израстване.

Наставничеството е поредната формална политика, смятат 71% от респондентите, като само 20% допускат, че е ефективно. Що се отнася до методическата подкрепа, 76,4% са категорични, че не могат да разчитат на такава от РУО, защото регионалните управления отдавна са изгубили своя експертен ресурс, а и е налице недостиг на кадри.

На въпроса защо бихте останал учител, участниците в анкетата определят като най-важно призванието да изберат професията, а на второ място поставят повишаващата се заплата. Бенефициентите са подредили по приоритет предложените в анкетата политики, както следва:

31,5% смятат, че учителят трябва да се постави в правилния кръг от пирамидата на педагогическата йерархия: над ученици, родители и неправителствени организации;

29,3% са категорични, че трябва да се възстанови авторитетът на учителя

С 21,6% е подреден на трето място приоритетът „Гарантиране на автономността, неприкосновеността и опазването на физическото и психическо здраве на учителя и неговата личност“.

Позицията на синдикат „Образование“ е да се работи по отношение превенция на агресията и спазване на училищните правила, намаляване обема на учебния материал, компетентностен подход в учебните програми, проектно-базирано обучение и повече практика, за да се постигне по-добро качество на образованието и по-високи резултати в PISA, НВО и ДЗИ.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.