Общественият съвет на ЕГ „Пловдив“ стартира подписка сред родителите на ученици от всички паралелки, която ще бъде внесена в МОН

ЕГ „Пловдив“ ще може да премине към едносменен режим, ако Министерството на образованието и науката внесе предложение за промяна на Наредба 10 за организация на дейностите в училищното образование. Чл. 6 от Наредбата касае учебния ден, където е записано, че учебните часове започват не по-рано от 8 ч.

Припомняме, че още от началото на тази учебна година гимназистите настояваха да се сложи край на двете смени, тъй като тези, които са втора, свършват часове след 19 ч., а има и пътуващи от съседни населени места. През лятото в Английската гимназия бяха обособени 8 нови кабинета, за да изпълнят изискванията и обучението да стане едносменно.

В ЕГ „Пловдив“ се обучават 1326 ученици, над 1200 са в съседната ЕГ „Иван Вазов“. Това води до огромен проблем с придвижването до сградите и за да няма транспортни катаклизми и стълпотворение по спирки и автобуси, двете училища трябва да започват по различно време първи час. ЕГ „Иван Вазов“ отдавна е на едносменен режим и часовете там стартират в 8.

За целта Общественият съвет на ЕГ „Пловдив“ стартира подписка сред родителите на ученици от всички паралелки за промяна на Наредба 10 с искане за допълнителна алинея, според която при извънредни обстоятелства началото на учебните часове да може да е в 7.30, разбра “Уча в Пловдив”. Едва, когато МОН се произнесе, ще стане възможно и преминаването към едносменен режим. Оптимистичните прогнози са искането да бъде внесено до края на календарната година, но решението на МОН, което след това трябва да мине и през гласуване, ще отнеме време.

1 КОМЕНТАР

  1. И сега има училища в Пловдив,които започват в 7.30.

Коментарите са затворени.