Посланик Жоел Мейер връчи отличието на директора Вихра Ерамян, откри табелата на входа и повече от час разговаря с учениците за кариерата си на дипломат, за образованието и бъдещата им реализация

Със знак за качество за високи постижения в преподаването на френски език бе удостоена Езикова гимназия „Иван Вазов“. Посланик Жоел Мейер връчи сертификата на директора Вихра Ерамян и задно откриха табелата на входа на училището в присъствието на представители на дипломатическата мисия, ученици и учители от паралелките, изучаващи френски език.

Създаден през 2012 г., знакът LabelFrancÉducation се присъжда от Министерството на Европа и външните работи на Франция за високи постижения в преподаването по и на френски език на езиковите гимназии, в които най-малко един учебен предмет се изучава на френски.

“С голяма отговорност и чест приемам този сертификат. Той е признание за преподавателите по и на френски език през годините в гимназията, отличие за всички учители, които в момента работят с учениците”, каза директорът Вихра Ерамян.

Повече от час посланик Мейер и директорът на Френския културен институт Люк Леви разговаряха с учениците, събрани в кино залата на гимназията, на френски и отговаряха на въпроси за това как се става дипломат, какво е бъдещето на младите хора в Европа и по света.

„Баща ми казваше, че ако искам да бъде конкурентноспособен, трябва да говоря поне 7 езика“, сподели Леви, който знае английски, руски, сърбохърватски, чешки, малко норвежки и литовски, както и френски, разбира се. Той посъветва учениците да не спират да учат чужди езици, които отварят нови светове пред тях и разширяват мирогледа им.

Жоел Мейер пък говори хинди, тъй като е бил посланик в Индия. Препоръката му към момчетата и момичетата в залата бе сутрин и вечер да четат поне по пет минути на езика, който учат, за да затвърждават или добавят нови думи към лексикалния си запас.

На въпрос какъв е пътят, за да станеш дипломат, той разказа, че възможностите във Франция са две – да учиш във висшето училище за администрация, където се обучават всички висши чиновници и според това с какъв успех излизаш, можеш да избереш съответното министерство. Другият вариант е да положиш специален изпит и, ако го издържиш, тръгваш да растеш в кариерата. Неговият дипломатически път го отвел и в Кипър, където срещнал своята половинка. Бил е три пъти в Африка и твърди, че би се върнал отново, тъй като там срещнал прекрасни хора.

„В България съм впечатлен от начина, по който комбинирате модерното с традициите, от това как пазите културната си идентичност – това ви прави чаровни и кара другите да се интересуват от вас. Останах изненадан колко много фолклорни телевизионни канали имате“, сподели посланикът.