Трябва да сте горди, защото в Обединеното кралство такива училища са 50, каза мениджърът на „Гугъл“ по внедряването на образователни приложния Дийн Стоукс

ЕГ „Иван Вазов“ стана първото референтно училище не само у нас, но и на Балканите. Това обяви днес в Пловдив мениджърът на „Гугъл“ по внедряването на образователни приложения приложения (G Suite) в Европа, Близкия изток и Африка. Дийн Стоукс е в Пловдив за участие националната конференция “Училище в облака”. За да бъде едно училище референтно, означава да използва по иновативен начин технологиите в образователния процес на 21 век.

„Трябва да сте горди, защото в Обединеното кралство, например, при 30 000 училища, 50 са референтни. Радвам се да видя толкова пловдивски учебни заведения, които прилагат платформата G Suite и се превръщат в лидери на промяната“, коментира Стоукс.

В продължение на 7 години той е работил като преподавател в средно училище, където разбира как технологиите могат да помогнат в облекчаване на административната работа и да освободят време на учителите да работят пряко с учениците. G Suite е комплект от инструменти на „Гугъл“, който се предоставя безплатно на образователните институции и осигурява по-добро сътрудничество между ученици, учители, родители, както и между различни учебни заведения по света. Пред учители и директори от цялата страна днес той говори как да създават култура на иновацията.

Учениците от експерименталната паралелка в ЕГ „Иван Вазов“ работят с хромбук – нов тип компютър, проектиран за по-бърза и лесна работа в облака. 8 ж клас се обучава по проекта 1:1, който позволява да се учи навсякъде и по всяко време – екипно или индивидуално.

„Няма конкретни условия или насоки, които да подскажат на училищата как да станат референтни. Търсим конкретна история, отчитаме какво е въздействието на технологиите върху обучението и административната работа, има ли тотална трансформация на образователния процес“, поясни Дийн Стоукс и добави, че всички изисквания на „Гугъл“ са били покрити от ЕГ „Иван Вазов“.

Заедно с него в Пловдив е и Крис Ликуърд – зам.-директор на лондонско училище, което е станало референтно преди три години. То също използва хромбук за трансформиране на учебния процес и методиката на преподаване. 90 на сто от родителите изявили желание сами да закупят устройствата за децата си, за да облекчат училището.

„Хромбукът се контролира от учителите, те преценяват какъв поток от информация да стига до учениците, през него не може да се влиза в социалните мрежи“, уточни директорът на ЕГ „Иван Вазов“ Вихра Ерамян. Следващата година още една паралелка 8-класници ще започне да учи по този метод.

Кметът Иван Тотев се похвали, че всички 52 пловдивски училища са внедрили облачните технологии, а общината е инвестирала 200 000 лева в модернизация на учебния процес. А зам.-кметът Стефан Стоянов добави, че 15% от учителите в различните училища са преминали поне едно обучение за използване на облачни технологии.

Още 6 пловдивски училища наесен ще имат паралелки 1:1. Те са закупили общо 150 хромбуци и тръгват по стъпките на ЕГ „Иван Вазов“ – СУ “Св. св. Кирил и Методий”, СУ “Черноризец Храбър”, ОУ “Яне Сандански”, ОУ “Екзарх Антим I”, ОУ “Димитър Талев” и Професионална гимназия по хранителни технологии и техника.