Днес литературоведът и писател Катя Зографова ще разкаже за Вазовия род и приноса му в историята и културата на съвременна България

С литературна среща Езикова гимназия „Иван Вазов“ дава начало на инициативите по повод 65-годишнината на училището. Първото събитие ще се състои днес в кинозалата, където ще гостува литературоведът и писател Катя Зографова. Тя ще представи “Хроника на Вазовия род”.

„Родът Вазови е умален модел на България, а разказът за него е хроника на победите, пораженията и оцеляването на българина, въпреки всички изпитания в многовековната ни история. Родът преживява непосилни времена преди, по време и след Освобождението, и особено след 1944 г., но неизменно се въздига от пепелищата. Съдбата му е сага за вечните ценности и несломимия дух на България“, казва литературният историк и добавя, че родът има свои представители във всички области: на духа, на военното дело, на военното изкуство, на медицината, журналистиката и дипломацията.

В седмицата след Великден е предвидена среща на поколенията. Неслучайно е избран съботен ден – 22 април, за да имат възможност да дойдат повече хора от цялата страна, а и от чужбина, които в този момент са в Пловдив. Планирано е срещата да започне в кинозалата, след което бившите възпитаници на Руската ще направят разходка из гимназията, за да видят обновленията и модерния STEM център. Водещи ще бъдат преподавателят по руски език Вера Драгнева, кадър на гимназията, и някогашният й класен ръководител Мария Атанасова.

По повод годишнината се подготвя и филм за успешните ученици на училището, реализирани в различни сфери. Екипът, ангажиран с инициативата, вече е направил проучване и търси контакт с участниците, за да уточнят възможността за запис на видеата.

Студентът по право Борис Ангелов, някогашен председател на Ученическия парламент и автор на стихосбирката „Любовен оксиморон, се е заел да напише текст за песен, посветана на любимата гимназия. Борис е автор на стихове и проза, превежда от английски, хърватски и руски. За музиката към текста отговорност е поела Милена Костова – вокалист с дългогодишен опит на българската и чуждестранна сцена, която преди година издава и първи самостоятелен албум. В момента тя е преподавател по музика в гимназията.

Усилена работа кипи и по подготовката на алманаха, за който се набират ученически творби.

Още през миналата година учениците от първата паралелка, която се обучава по модела 1:1, които сега са зрелостници, предложиха идея за ежегодно честване чрез образователна туристическа обиколка из местата в Пловдив, които са свързани с Патриарха. Те са разработили няколко маршрута с кратка информация към всяка точка от него. Авторите на сайта бяха гидове на първите желаещи да станат съпричастни към любопитни моменти от миналото, но вече са предали щафетата на настоящите осмокласници. На 26 май те ще минат по маршрутите на Вазов в Пловдив. Освен историческия маршрут сайтът съдържа картинна галерия с творби на ученици по мотиви от Вазови произведения, уроци за Патриарха, дигитални игри за писателя, видеа с авторите на театрални постановки по негови творби, интервюта с наследници.

Ще бъде направена и анкета за любимия роман на ЕГ „Иван Вазов“.

1 КОМЕНТАР

  1. Няма по-подходящ от Борис Ангелов, който може да напише текс за химна на ЕГ”Иван Вазов”.
    Той е невероятен талант!!!

Коментарите са затворени.