Как се посреща Рождество в Белгия, Финландия и Хърватия презентираха в часовете по английски, пиано, гъдулка и гайда звучаха на празника за изпращане на годината

Коледни аромати от различни европейски държави изпълниха фоайетата и коридорите на ПГ по електротехника и електроника в навечерието на зимната ваканция. Гимназията, която тази година бе одобрена за Училище посланик на Европейския парламент, реши да организира една предпразнична седмица, посветена на традициите в страните членки на ЕС.

Под мотото „Единни в многообразието“ в часовете по английски език бяха представени коледните традиции на 15 държави. Учениците от VIII, IX и Х клас изготвиха презентации, в които разказаха как посрещат Рождество в Белгия, Португалия, Финландия, Шотландия, Италия, Испания, Германия, Финландия. На финала кандидатите за младши посланици на Училищния европейски парламент направиха флашмоб, в който изписаха на български, английски и испански „Весела Коледа!“

Учениците от IХ г  клас, под ръководство на инж. Нина Райчева, инициираха „Европейска безопасна Коледа“. По време на интерактивен открит урок те съпоставиха правилата за движение и безопасност по пътищата в различни страни членки на ЕС. Множеството жертви на пътнотранспортни произшествия провокирали младежите да поставят актуалната тема. Те презентираха в четири модула, чрез които онагледиха събраната от тях информация и изготвиха табло за БДП.

Тридневният благотворителен маратон пък бе посветен на каузата за изграждане на защитено жилище за майки с деца, пострадали от домашно насилие. Инициатори бяха осмокласниците, които, в знак на съпричастност, носиха символа на кампанията – бяла лентичка. Събраните средства ще бъдат отчетени в Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

Традиционни коледни ястия от различни европейски държави изпълниха щандовете на коледния базар. Всеки клас презентира безброй кулинарни изкушения, а сред гвоздеите бе брюкселско зеле с шунка, сметана и пет вида сирена – характерен белгийски деликатес. Българският щанд бе отрупан с мекици, баница, погачи и кексове.

Популярни мелодии за пиано и изпълнения на гъдулка и гайда допълниха емоцията на празника. Ученици от X и XII клас представиха откъси от „Изворът на белоногата“ и „На оня свят“. Младши посланикът Димитър Мешев беше удостоен с грамота за активно участие в училищния живот.