Двама от петима учени инженери са жени, стартира програма за безплатно онлайн обучение

Програма “Еразъм +” за 2021-2027 г. предвижда провеждането на Европейски учителски академии

Да има повече момичета в STEM образованието. За това призова еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел. Тя бе днес в Пловдив за участие в националната конференция „Стратегии и решения за работещо STEM образование“. Еврокомисарят постави въпроса за нуждата от повече жени в STEM кариерата. България в момента е на лидерска позиция в това отношение, но добрите практики трябва да се предават на следващите генерации, подчерта Габриел. И поясни, че по определена възраст интересът на момчетата и момичетата към STEM образованието е еднакъв, после те се отказват и доминират момчетата. В крайна сметка статистиката показва, че само двама от петима учени са жени. В същото време сред дипломиралите се висшисти в тези области на науката доминират дамите.

За да се преодолеят неравенствата, вече е в ход инициативата “Момичетата в кръговата икономика”, която предоставя възможност за безплатно онлайн обучение. До 2027 г. трябва да бъдат обхванати 40 000 момичета на възраст от 14 до 19 г. До момента са обучени с 13 500 в 10 държави, а до края на годината се очаква броят им да стигне 20 000, посочи Мария Габриел. От нашата страна участват 44 училища.

Еврокомисарят подчерта, че по отношение на STEM образованието е необходим цялостен подход – инициативи на европейско ниво, преход от базови към задълбочени умения на заинтересованите младежи, за да се превърне интересът в кариера, и идеите – в иновации.

„Трябва да се акцентира върху интердисциплинарния подход, за да разберат децата как ежедневието е пряко свързано с това, което изучават в училище. Нека към природните науки добавим изкуството и хуманитарните науки, да дадем повече възможност за изява на младите хора. Иска ми се да има критична маса от добри практики и благодаря, че сте тук, за да ги споделите помежду си. Научните изследователи трябва да се превърнат в добър пример, а най-важно е какво ще направим за учителите, защото те превръщат образованието в успех“, каза Мария Габриел.

С цел привличане интереса на по-малките стартира програмата „Научни изследователи в училище“. Учени ще влизат в класната стая, за да споделят с учениците по какви теми работят и да им представят по атрактивен начин науката.

Програма “Еразъм +” за периода 2021-2027 г. предвижда провеждането на Европейски учителски академии, в които до този момент са обхванати 182 организации от 23 държави. В два от проектите има и българско участие. Мария Габриел лансира идеята една от академиите да е посветена на STEM обучението и именно България да предложи тази тема.