Шестима български ученици с отличия от олимпиадата по природни науки на ЕС – EUSO 2017

7395

Евгени Стателов от ЕГ „Пловдив” се завърна с бронзов медал на XV-та олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2017. Шестима български ученици, сред които и пловдивският 10-класник,  спечелиха бронзови отличия в отборната надпревара в датската столица Копенхаген. В състезанието взеха участие 150 младежи до 16 години от 25 държави членки на ЕС. България беше представена от два отбора с по трима ученици.

Българските ученици трябваше да работят в лабораториите на Университета на Копенхаген върху експериментални задачи с изследователски екологичен характер от областта на биологията, химията и физиката. И двата представителни отбора на страната ни получиха бронзови отличия. В първия тим бяха Яна Димитрова от Националната природо-математическа гимназия, Иван-Александър Мавров и Здравко Иванов от Софийската математическа гимназия, а във втория – Силви Койчева от Математическата гимназия във Варна, Евгени Стателов от  ЕГ „Пловдив” и Славея Костадинова от Природо-математическа гимназия във Враца.

Евгени има изключителен интерес и амбиция да се развива в областта на химията. На националното състезание по химия през април в Ловеч той събра 90.3 точки, което му донесе оценка 6.00
thumb_08396238039995504